Veyron и Chiron били бързи?! Rimac Nevera записа 23 рекорда в един ден

Хърватският електрически хиперавтомобил ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,82 секунди. И това е само началото

Rimac Nevera

, Rimac Automobili

Rimac Nevera

Д ълго време Bugatti бе компанията, която ни засипваше с динамични параметри, които бяха непосилни за останалите. Но през последните няколко години името й мина на заден план, защото за короната „Най-най-най” започнаха да спорят други момчета. Джон Хенеси, Кристиан фон Кьонгсег, Хорацио Пагани, Джовани Батиста „Пинин” Фарина (напуснал ни отдавна, но името му възродено с един убийствен автомобил), Мате Римац… все автомобилни манияци от сой, все хиперавтомобили, които носят мокри сънища на мнозина фенове по света.

Но сред тях определено изпъква името на хърватина Мате Римац, който взе под крилото си и Bugatti. А вчера неговото отроче Nevera буквално унищожи цели 23 рекорда за скорост!

Същата тази Nevera е дала целия задвижващ тракт на Pininfarina Battista, който до вчера държеше голяма част от g-Force рекордите. Но сега Rimac Nevera отново е на върха. Няма да изброяваме всичките, ето линк към медийния сайт на марката, за да ги видите. Но се подразбира, че моделът е най-бърз в упражненията 0-100 км/ч (1,82 сек), 0-200 км/ч (4,42 сек), 0-300 км/ч (9,23 сек), 0-400 км/ч (21,32 сек). Тези и останалите цифри са записани на 4-километрова тестова писта в Германия, удостоверени независимо от двама независими времеизмервателя (Dewesoft и RaceLogic).

Rimac Automobili

Но кралската дисциплина за всеки хиперавтомобил е упражнението 0-400-0 км/ч, в което се тества ускорение, аеродинамика, максимална скорост и спираща мощност. И сега Nevera е абсолютният шампион. Времето на автомобила е 29,93 секунди – със секунда по-бързо от предишното най-добро постижение на Koenigsegg Agera RS, който през 2019 г. постигна 31,49 секунди. А ако се питате къде се вписва Bugatti Chiron, то той е като костенурка в сравнение с тези двамата – цели 42 секунди.

Сред другите рекорди си струва да отбележим драг дисциплината 0-402 метра (1/4 миля), което Nevera взима за 8,26 секунди.

Електромобилът с 4 електромотора разчита на 1914 к.с. и 2360 Нм. Асфалтът не е бил предварително подготвян (на драг пистите той се обработва по специален начин), а гумите на автомобили са били серийни Michelin Cup 2 R за пътя.

Rimac Rimac Nevera рекорди на Гинес