Новото произведение на BMW Art Car смесва иновациите и изкуството

За разлика от досегашните подобни проекти, новият автомобил може да сменя шарките си в реално време

BMW i5 Flow NOSTOKANA

BMW

В ече няколко десетилетия BMW си партнира с известни художници, които взимат автомобил на компанията и го украсяват в своя уникален стил. Проектите са известни като BMW Art Car, като отделно от това всяка има и свое име и тема.

Най-новата разработка е BMW i5 Flow NOSTOKANA. Това е първата BMW Art Car, която използва модерните технологии и в украсата си, а не само в механиката.

За разлика от досегашните арт коли, които са боядисани веднъж и завинаги, i5 Flow NOSTOKANA е оборудвана с интерактивен филм, който може да променя украсите си в реално време. Дисплеят е подобен на т.нар. e-ink, като има няколко милиона микрокапсули и те могат да променят структурата, разположението и цвета си чрез стимулация с електричество.

Така, само с натискане на бутон, колата може да измени своя вид и украса. Това ще се случва с музикален съпровод, който е композиран от Ренцо Витале, креативен директор на звука на BMW Group.

А самите рисунки са дело на южноафриканския художник Естер Малангу. За феновете на Арт колите на BMW това е познато име, тъй като през 1991 г. тя беше дизайнер и на 12-тата подобна кола на марката – BMW 525i.

Сега Малангу е на 88 години, като дизайнът на i5 Flow NOSTOKANA е препратка към предишния ѝ проект. Колата ще бъде изложена в галерията Frieze в Лос Анджелис, а оригиналната кола ще бъде част от специална ретроспективна изложба с творбите на Малангу в Кейп Таун.

коли автомобили BMW