Нов скандал с Toyota в Япония хвърля сянка върху репутацията й

Обвиненията са за неточна сертификация на мощността на автомобилите, след като миналата година Daihatsu (под шапката на Toyota) бе обвинена в манипулация на данните за вредните емисии

toyota hilux gr sport ii

, Toyota

Toyota Hilux GR Sport II (снимката е илюстративна)

Я понското транспортно министерство е тарашило офисите на Toyota Motor Corp. в префектура Аичи във вторник, пише Kyodo. Това се е случило ден, след като компанията призна за неправилно сертифициране на качеството на автомобилите. Това е удар по репутацията на марката, която оглавява световните продажби и благодарение на репутацията си за качество на своите продукти.

Очаква се правителствени инспектори да проучат дали Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма трябва да инструктира автомобилния производител да обяви сервизни акции за засегнатите автомобили.

В понеделник стана ясно, че общо 7 модела са били засегнати от неподходящо „типово обозначение“ за масово производство, засягащо 1,7 млн. автомобила от 2014 г. до април тази година.

Японската автомобилна индустрия в момента е засегната и от други подобни нарушения, за които си признават Honda, Mazda, Suzuki и Yamaha.

Обвиненията са, че Toyota е дала излъгала за мощността на двигателите, докато Mazda нарочно е пренаписала софтуера за управление на двигателя. Suzuki, Honda и Yamaha Motor съобщават за фалшифицирани резултати от тестове, наред с други нарушения.

Тази новина около Toyota идва на фона на установената измама с вредни емисии, установена през миналата година и засягаща подразделението за малки автомобили Daihatsu и филиала Toyota Industries Corp. За производство на двигатели, които сложиха петно върху репутацията за качество.

Сред петте компании министерството е извършило проверка на място само в централния офис на Toyota.

японски компании Toyota скандал репутация надеждност на електромобили