Nissan не очаква скоро да поднови бизнеса си в Русия

Заводът в Санкт Петербург най-вероятно ще остане затворен поне до края на март догодина

Nissan завод Русия

Nissan

Така изглежда част от фасадата на завода на Nissan в Русия - с трите модела, които се правят там. Снимката е от 2019 г.

Nissan е сред марките, ударени най-сериозно от последствията от руската инвазия в Украйна. Загубите за изминалата финансова година се изчисляват на $499 милиона заради спрения завод в Санкт Петербург и преустановените продажби на нови коли в Русия и Украйна.

А работата в завода не можеше да продължи заради липсата на части и компоненти. Там се правят цели три модела - Qashqai, X-Trail и Murano.

Това няма да се промени поне до 31 март 2023 г. - краят на следващия фискален период, обяви президентът на Nissan Макото Учида в изявление.

По думите му компанията прави планове, които изключват Русия на този етап. Той не посочва конкретни параметри какви ще са загубите догодина поради тази причина. Посочва несигурността, продиктувана и от новата геополитическа ситуация.

Не трябва да се забравя и това, че Renault затвори засега завода си край Москва, където се сглобява Terrano, редом до модели на френската марка и на Dacia.

Renault е в процес на разговори да прехвърли руския си бизнес на местен субект, като по този начин избегне бърз фалит, дела и т.н.

Продажбите на Nissan в Русия са паднали с 84 процента през април, като броят на купените коли е едва 605. Приблизително такъв е и сривът на целия руски пазар.

Nissan

финансова година завод в Санкт Петербург Русия завод Nissan Ambition 2030