Срив от близо 80 процента в продажбите на нови коли в Русия

Изтъргуваните автомобили намаляват месец за месец

Русия Москва коли

iStock

П родажбите на нови автомобили в Русия продължават да се сриват - през април те са паднали със 78,5 процента в сравнение със същия период на м.г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През миналия месец са били изтъргувани 32 706 коли по данни на Асоциацията на европейския бизнес (AEB), обединяваща производителите от сектора.

40 на сто е спадът спрямо март - първият пълен месец на руската инвазия в Украйна. Изправена пред тази безпрецедентна ситуация, браншовата асоциация спря да коментира данните, публикувани всеки месец.

Западните страни наложиха тежки санкции на този сектор, включително забрана за износ на авточасти за Русия. Много производители освен това обявиха спиране на продажбата на части и коли за Русия.

Други спряха производството, като сред тях са Renault, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen, Stellantis…

Инфлацията и нестабилността на рублата също намаляват възможностите на руснаците да купуват вносни стоки, още повече автомобили.

Заводите на най-големия автомобилостроител в Русия - АвтоВАЗ, в който Renault-Nissan е с мажоритарен дял, но е напът да го прехвърли, почти не работят заради недостига на компоненти.

Работниците им бяха пуснати в платен отпуск за три седмици през април. За компанията, която стои зад Лада, работят около 45 хиляди души.

А санкциите означават и край на мащабните инвестиции на големи компании в Русия през периода на растеж след 2000 г.

През май Русия публикува списък със стотина категории стоки, чийто внос без съгласието на притежателите на интелектуалната собственост е разрешен, за да могат да се заобикалят ограниченията. Сред тези продукти са личаха марки автомобили и авточасти.

БТА

Русия завод продажби в Европа нови автомобили санкции войната по пътищата криза с чипове