"Нисан Лийф" от Великобритания

Електрическият Нисан Лийф

, Нисан/Автопрес 2001

Електрическият "Нисан Лийф"

От "Нисан" съобщиха, че в началото на 2013 г. във фирмения комплекс на марката в Съндърланд, Великобритания, ще стартира производството на изцяло електрическия модел "Лийф".

През следващия месец именно там ще започне изграждането на комплекс за производството на литиево-йонни батерии за автомобила, като очакваният капацитет е за около 60 хил. единици годишно. Ще бъдат осигурени и 2250 нови работни места.

В Япония производството на "Лийф" започва още през тази година. От 2012 г. "Лийф" ще се сглобява и в Тенеси, САЩ.

Първоначално от поточните линии в Съндърланд, ще слизат по около 50 000 представителя на модела годишно.

Задвижващата система на "Нисан Лийф" е съставена от мощни литиево- йонни батерии (над 90kW), електрически мотор (80kW/280Nm) и система за регенериране на енергията.

Крайният резултат е автомобил без изпускателна система и със свободен пробег от над 160 километра.

Зареждането на батериите в стандартна електрическа инсталация отнема около осем часа, но има и възможност за бързо зареждане, което "пълни" батериите до 80% за впечатляващите 30 минути.

Друга интересна система, с която разполага "Лийф", е тази за дистанционен контрол на климатичната инсталация и функциите по зареждането на батерията. Те ще могат да се извършват с помощта на мобилен телефон.

Опциите за климатика и зареждането на батерията могат да бъдат зададени с точно начало на работа.

По този начин е възможно охлаждането на интериора да започне преди началото на поредното пътуване, а също и собствениците да се възползват възможно най-добре от по-евтините часови пояси през денонощието, за да заредят батерията си.

Състоянието на батерията - като моментен заряд, оставащо време до пълен заряд и др., може да се следи с помощта на специално разработен уебсайт, дори с помощта на мобилен телефон.

Системата изпраща и кратки текстови съобщения на собственика при достигането на 100% заряд на батерията, като дава възможност той да изключи зарядната система дистанционно и да включи климатика, например.

Друга интересна особеност на модела е специално разработеният информационен и навигационен софтуер.

С натискането на един бутон той е в състояние да изобрази на картата радиуса който може да покрие колата, в зависимост от моментния заряд на батерията, както и да покаже дали автомобилът ще бъде в състояние да достигне до предварително зададените координати.

Системата дава и информация за най-близката станция за зареждане.

Източник на статията: Vesti.bg