“Москвич” се завръща, производството стартира другата седмица

Както се очакваше, той е изцяло пребрандиран китайски JAC JS4

,
JAC Moskvich

JAC

JAC JS4

“Москвич” е все по-близо до завръщане, като производството му стартира другата седмица, казва кметът на Москва Сергей Собянин пред РИА “Новости”.

Това ще стане в доскорошния завод на Renault край руската столица, но всъщност си е у дома, тъй като някога “московчанинът” се майстореше именно там.

Както вече стана ясно, новото издание на руската машина практически ще е пребрандиран китайски автомобил на марката JAC - JS4, в две модификации - бензинова и електрическа.

Това е компактен SUV, от който ще бъдат произведени (по-точно сглобени) 600 броя до края на годината, от тях 400 с ДВГ, а останалите са “електрички”.

По данни на руски медии, сред които филиалът на Радио “Свободна Европа” за страната, става въпрос само за пребрандиране. Нищо по външния, вътрешния дизайн и техниката няма да се различава от JAC JS4.

Любопитно е дали всички екстри ще са налични, но поне на този етап се очаква това да е така, тъй като колите ще идват в насипно състояние в Москва и само ще се сглобяват там. Това вече било факт.

Не като случаят с “Лада”, лишена от базови части, компоненти и системи като въздушни възглавници, ABS, друга електроника и т.н.

Целта е хем да се поддържа заетост в завода, хем да се предлагат коли на местния пазар, ударен тежко от санкциите, довели до изтеглянето на редица марки и спиране на бизнеса им.

JS4 се произвежда от 2020 г. Любопитно е, че JAC Motors се притежава на 50 процента от Volkswagen, а другите 50 се държат от правителството на Китай.

Имало е планирана презентация на новия “Москвич” за октомври, но тя била отменена.

JAC Motors Китай Русия Москва Москвич