Mercedes-AMG показа как прави V12 за хиперавтомобилите Pagani (видео)

Mercedes-AMG показа как прави V12 за хиперавтомобилите Pagani Правят се ръчно от само един механик, който оставя своя подпис върху мотора, а от компанията го наричат художник-механик

Пламен Георгиев,
Pagani V12

Pagani

П рез 2022 г. се състоя премиерата на последния хиперавтомобил на Хорацио Пагани. Моделът, който замени Pagani Huayra, не бе нито електрически, нито дори хибриден. Новата Pagani Utopia съхрани, спокойно може да се каже, класическата конфигурация на този тип автомобили до момента, а именно бензинов V12.

Сега Mercedes-AMG на показва процеса на „събиране” на V-дванайските за Pagani. Германската компания е неизменен доставчик на италианския бранд.

А в Италия има поговорка: „Squadra che vince non si cambia”, което означава „Никога не променяй екипът-победител”. Партньорството между Pagani Automobili и Mercedes-AMG илюстрира този принцип. Това е печелившата комбинация още от времето на първата Zonda, когато AMG възприема вижданията на Хорацио Пагани и му предоставя своя най-ефективен двигател.

Серийният вариант на хиперавтомобила разчита на 6,0-литров битурбо V12 с 865 к.с. и 1100 Нм. Всеки един двигател се асемблира само от един механик, който отговаря за целия процес. Като тук трябва да отговорим, че под механик имаме предвид мъже и жени. Всеки един от тях оставя подписа си на специален етикет върху двигателя.

Mercedes-AMG и Pagani наричат тези свои специалисти художници-механици, защото всеки V12 е образец на инженерното изкуство.

Трябва да им се порадваме още малко, защото няма да е много далеч времето, когато двигателя V12 просто ще изчезне от историята на автомобилостроенето и вероятно ще се купува като картина: в сандък, за да стои в някои огромен сейф за изкуство.

Pagani V12 двигател