Lamborghini Huracan STJ: последен танц за модела и V10

Ограничена серия от 10 броя, по един за всеки от цилиндрите, с което този двигател отива в историята на Lambo

Lamborghini Huracan STJ

Lamborghini

Lamborghini отбелязва края на жизнения път на Huracan и неговия V10 с последно специално изпълнение. Super Trofeo Jota (STJ) е базиран на STO, но с още няколко подобрения, за да се появи ултимативното изпълнение. Ограничено до серия от 10 броя, всичките продадени, естествено, хардкор моделът отбелязва края на жизнения път на "baby Lambo" след десетилетие на пазара.

Ако си мислите, че става въпрос за повече мощност, ще останете разочаровани. Huracan STJ е оборудван с атмосферния 5,2-литров V10 и неговите 640 к.с. и 565 Нм, постигани при 8000 об./мин. Тези параметри се насочват към задната ос чрез 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител.

Най-сериозните промени по колата са монтирането на четири регулируеми амортисьора, взети от състезателната писта. Към тях се добавят 20-инчови джанти, обути с поръчкови гуми Bridgestone Potenza Race. В краищата на предната броня има нови карбонови крилца, част от аеродинамичния пакет, в който се включва задно крило с променен ъгъл на атака. Lamborghini е тествал Huracan STJ на пистата Nardo, където а свалил секунда за обиколка спрямо времето на STO. Нищо кой знае какво, но пък лимитираната серия винаги е начин да се вземат повече пари от клиентите, а те с готовност да ги дадат.

Lamborghini

За да го откроят от всичко останало в гамата, Lamborghini са направили и два специални цвята. На снимките виждате синьото изпълнение с контрастиращ черен покрив и червени и бели акценти. Другият основен цвят е сивият, със същите контрастиращи елементи.

Но няма как да не се отбележи, че Huracan STJ е разочарование спрямо последното специално Gallardo. Sesto Elemento бе специално пистово чудовище, тежащо само 997 кг благодарение на многото използван карбон.

Иначе с STJ ще се отбележи края не само на Huracan, но и на двигателя V10. Наскоро Audi R8 слезе от производство, така че дните на 5,2-литровия FSI бяха преброени.

Наследникът на Huracan ще бъде представен по-късно тази година, но вече без V10. Той ще бъде заменен от по-малък мотор, вероятно с турбо и част от хибридна система.

Lamborghini Huracan STJ Lamborghini