Лада предлага $3000 на свои служители, за да напуснат

АвтоВАЗ казва, че офертата е изцяло на доброволни начала, компанията не възнамерявала да прави съкращения

Лада

iStock

Р уската компания АвтоВАЗ, която стои зад Лада, е предложила на служителите си в завода в Ижевск по около 3000 долара еднократна компенсация, за да напуснат доброволно, предаде “Ройтерс”, цитирайки официално съобщение.

От март насам АвтоВАЗ, чийто мажоритарен собственик доскоро бе Renault, няколко пъти опитваше да поднови производството на важни модели, но то спираше заради липсата на части и компоненти, причина за която са западните мерки.

От заводите на производителя започнаха да излизат “лади” без електроника и базови системи за безопасност и комфорт, но дори това става много трудно.

В Ижевск се прави "Лада Веста", а доскоро целият персонал на завода там - 3200 души, бе пратен в отпуск. Градът е на около 1200 км от Москва.

Условието пред работниците сега е да си намерят друга работа в компанията, или да напуснат до взаимно съгласие, приемайки горепосочената сума пари.

$3116 (183 348 рубли) - най-високата компенсация, която ще бъде изплатена, се равнява на 12 минимални работни заплати в Русия и е 5-7 пъти над средното заплащане в завода.

В съобщението на АвтоВАЗ се посочва, че производителят не възнамерявал да прави масови съкращения и че предложението било на доброволни начала.

Руската автомобилна промишленост пострада тежко заради войната. Renault се раздели и със завода си в Москва, където в близко бъдеще трябва да започне да се сглобява “Москвич”, благодарение на китайска компания.

На изхода са още няколко марки, начело с Volkswagen, а също така производители на гуми, други части и компоненти.

Ройтерс

АвтоВАЗ Лада Русия завод Русия