Когато спонсорът е неочакван. Или може би не съвсем

"Детройт Пистънс" стана 13-ият отбор от НБА в портфолиото на Kia

Валентин Маринов,
Kia EV6 Kia EV6

Kia

К огато си професионален отбор от Детройт, би трябвало да се очаква, че ще се обвържеш рекламно с някой измежду General Motors, Ford или Chrysler. Все пак това е автомобилната столица на САЩ, градът на Голямата тройка.

Не стана така - "Детройт Пистънс", един от емблематичните отбори на Националната баскетболна асоциация (НБА), подписа партньорски договор с Kia. Да не би това да е един от онези ембламатични случаи, при които отправяш послание на територията на конкурент? Знаем такива случаи между Pepsi и Coca-Cola например.

Не точно. Просто "буталата" станаха 13-ият отбор в рекламното портфолио на корейската марка в НБА. Това е над една трета от тимовете в Лигата на извънземните.

Kia отбелязва своя 15-и сезон в НБА, като има специално участие в Мача на звездите (тази година е на 20 февруари в Кливланд). Компанията определено има отношение към спорта, нейни рекламни лица са величия като Рафаел Надал и Леброн Джеймс, а спортовете със спонсорско участие са много.

А "Детройт Пистънс" има история, тясно свързана с автомобилния бранш. Тя започва през 1937 г. с Фред Золнър, който ръководи едноимената си компания за производство на бутала във Форт Уейн, щата Индиана. Неговите работници го помолили да основе и финансира полупрофесионален баскетболен отбор.

Послушал ги, така се ражда "Форт Уейн Золнър Пистънс". Какво друго да е името?

През 1941 г. тимът става част от Националната баскетболна лига и става професионален, като тогава вече се нарича само "Золнър Пистънс". Бизнесменът е сред личностите, изиграли огромна роля за формирането на НБА осем години по-късно.

А през 1957 г. той прави нещо, което е практика в професионалния спорт отвъд океана - мести отбора в друг град. Дестинацията е Детройт, който по това време е истински индустриален гигант. Така на картата се появява "Детройт Пистънс".

През годините тимът е бил свързан с Ford - тренирал е на територия на компанията на Хенри Форд, а баскетболистите са се лекували в болницата му.

Допреди няколко години спонсор на "буталата" бе Jeep и логото на марката стоеше на игрището в клубната зала, също и на други места.

В официалната информация на Kia не се споменава в какво се изразява партньорството с детройтци, но това ще стане ясно много скоро.

А останалите отбори, с които Kia има рекламни договори от НБА, са: "Атланта Хоукс", "Шарлот Хорнетс", "Чикаго Булс", "Кливланд Кавалиърс", "Голдън Стейт Уориърс", "Лос Анджелис Клипърс", "Маями Хийт", "Ню Орлиънс Пеликанс", "Ню Йорк Никс", "Орландо Меджик", "Филаделфия 76-ърс" и "Финикс Сънс".

Kia Concept EV9 Детройт Пистънс НБА договор спонсор рекламодател Баскетбол