Китайските коли шпионирали американците, ще има санкции

САЩ почнаха поредното разследване, за да оценят потенциалните заплахи за националната сигурност от вносните китайски автомобили, целта – нови санкции

китайски автомобили Denza

, BYD/Denza

Denza

П резидентът Джо Байдън обяви в четвъртък, че е инструктирал U.S. Secretary of Commerce да започне разследване срещу автомобилите, оборудвани с технология за свързаност, произхождаща от Китай и други “countries of concern.”

В своето изявление президентът казва, че „Китай е решен да доминира бъдещето на автомобилния пазар, включително използването на нелоялни практики.” Той добавя, че страната има за цел да наводни американските пътища с технологично напреднали автомобили, които може да представляват риск за националната сигурност.

Свързани автомобили от Китай могат да събират чувствителни данни за нашите граждани и инфраструктура, изпращайки тези данни обратно към Китайската народна република,” каза Байдън. “Тези автомобили могат дистанционно да се контролират или изключват.”

Китайското посолство във Вашингтон критикува Белия дом за предположенията му, че китайските автомобили представляват заплаха за американците. Но пък Байдън контрира, че Китай е наложил рестрикции върху американските вносители. Затова и попита: „Защо свързани автомобили от Китай да могат да оперират в нашата страна без предпазни мерки?”

Това няма да е първият път, в който САЩ налага рестрикции на китайски компании във връзка с опасения за националната сигурност. Преди време бе забранено на китайски телекоми на навлязат на американски пазар заради опасения, свързани с използването на данни, а Huawey бе върнат в първи клас на пазара на смартфони.

Но пък каква бе реакцията на правителството срещу Tesla, когато стана ясно, че служители на компанията се забавляват с чувствителна информация и видео кадри от колите на собствениците на Tesla? Никаква.

Щатите вече ограничиха достъпа на електромобили от Китай да могат да ползват субсидия. Те наложиха и сериозно мито върху вносните коли от Поднебесната империя. Сега се говори, че те ще бъдат модифицирани, за да обхванат и китайски автомобили, сглобени в Мексико. Както е известно, BYD иска да строи завод в страната, а такива желания имат и други китайски компании.

Едно е сигурно. Напрежението расте, търговската война се ожесточава, а в следващите 60 дни Щатите ще решат какви действия да предприемат. Но такива ще има.

Напомняме, че Европейският съюз също разследва китайски марки за нелоялни практики, но за разлика от американските им колеги, на европейските бюрократи ще им трябват… 13 месеца, за да стигнат до някакъв извод.

САЩ китайски автомобили Джо Байдън разследване санкции