Jeep Wrangler: 4хе е новото 4х4

Новият модел идва в Европа с модерни технологии класически дизайн

Мартин Дешев,
jeep wrangler 2024

, Jeep

Jeep Wrangler 2024

Н овият Jeep Wrangler идва в Европа с още повече технологии и нови концепции. Сред тях е 4xe, което компанията представя като „новото 4х4“.

Jeep Wrangler 4xe комбинира мощен бензинов двигател за предните колела с електрически мотор за задната ос. Комбинацията позволява на колата да разпределя въртящия момент адаптивно според ситуацията.

На разположение са две системи: Rock-track full-time и Selec-Trac full-time трансферна кутия. Предавателните отношения са до 77:1, като Wrangler може да премине вода с дълбочина до 760мм при максимална скорост от 8 км/ч. Офроудърът има и просвет до 253мм,  както и много добри ъгли на проходимост: 36.6 градуса ъгъл на приближаване, 31.8 градуса ъгъл на отдалечаване и до 21.4 градуса ъгъл на рампа.

Wrangler идва с цели предни и задни мостове Dana, двустепенна трансферна кутия, контрол на сцеплението, куки за теглене, предпазни панели на пода и др. Версията Rubicon може да оборудвана и с full-float задна ос, електронно откачане на предната стабилизираща щанга, Rock-Trac part-time трансферна кутия, Tru-Lok блокажи на предния и задния диференциал и др.

 Jeep Wrangler 4xe Rubicon

Jeep

Jeep Wrangler 4xe Rubicon

Офорудът винаги е бил сърцето на Wrangler и новият модел следва тази традиция неизменно. Новото поколение предлага по-леки, високоякостни алуминиеви материали при вратите, пантите, предния капак, калниците, рамката на предното стъкло. Задната врата е магнезиева.

Окачването е с пет звена. Предното е с две горни и две долни контролни рамена от подсилена стомана и напречна греда. Задното окачване е с пет звена и сходна конфигурация като предното. Добавени са предни и задни стоманени греди, а амортисьорите са настроени за оптимален баланс между управление на пътя, комфорт и офроуд умения.

Интериорът също следва традиционния дизайн, но е обновен с първокласни материали и модерни технологии. Има нов 12.3-инчов сензорен дисплей, който е най-големият предлаган от Wrangler досега. Той използва мултимедийната система Uconnect 5, която е 5 пъти по-бърза спрямо предишното поколение. Има множество модерни функции като безжичен Apple CarPlay и Android Auto, Bluetooth, Alexa Home to Car, 4G LTE Wi-Fi хотспот, пет потребителски профила с настройки за различни шофьори и др. Подобрена е и безопасността с над 85 различни функции.

Екстериорът също следва познатия дизайн, но с обновени елементи като предната решетка, повече избор за твърдите и мекия покрив и т.н. Така всеки клиент може да персонализира Wrangler според специфичните си нужди.

Jeep планира да пусне ограничена серия на Wrangler с 2-литров турбо бензинов двигател на избрани пазари в Европа. Той отговаря на Euro 6D-Final, като ще е своеобразно сбогуване с изцяло традиционното задвижване.

коли автомобили Jeep Jeep Wrangler офроуд