Изненада: Интересът на американците към ръчни скорости расте

Младите купувачи търсят повече такива модели

Мартин Дешев,
VW Golf GTI ръчна скоростна кутия

Volkswagen

Т радиционното схващане е, че американците обожават коли с автоматични кутии и практически ненавиждат ръчните предавки. Много от тях дори не могат да управляват такива коли и изкарват книжки само за автоматици.

Тенденцията автоматикът да измести „ръчката“ е глобална. Ръчните предавки оцеляват главно заради ентусиасите, които предпочитат такива автомобили и не се отказват от тях. Оказва се, че „ръчката“ има съюзници включително и сред американците. При това те се увеличават, показват данни от проучване на J.D. Power, съобщава Autoblog.

Анализаторите отчитат тенденция за малък, но стабилен ръст на продажбите и търсенето на коли с ръчни предавки в САЩ. Тя продължава вече трета поредна година. През 2021 г. едва 0.9% от всички нови коли в САЩ са били купен и с ръчни скорости. През 2022 г. са 1.2%, а от началото на 2023 г. до края на август са 1.7%.

Ръст на търсенето на „ръчки“ има и при колите втора ръка. Според данни на CarMax, през 2020 г. 2.4% от колите втора ръка са били с ръчни скорости. През 2022 г. са 2.9%. Данните досега показват ръст и през 2023 г., който вероятно ще прехвърли трите процента общ дял.

Основният аргумент на мнозинството купувачи на коли с механични скорости не е да пестят пари. Напротив, те търсят нещо по-забавно и приятно за каране. Втора по популярност причина е практичността и по-прецизното управление за някои ситуации. Изненадваща трета причина според CarMax идва от родителите – те предпочитат младежите им да карат „ръчка“, защото така ще трябва да използват и двете си ръце и е по-трудно да се разсейват с телефона си.

коли автомобили ръчна скоростна кутия механична скоростна кутия автоматична скоростна кутия