Излъга ли ни Мъск отново? Първият реален тест на Cybertruck не е много добър

Пикапът записа значително по-къс пробег от обявеното

Мартин Дешев,
tesla cybertruck пикап

, Tesla

Tesla Cybertruck

С лед години чакане, първите бройки на Cybertruck най-сетне започнаха да достигат клиентите. А с това има възможност и да се направят реални, независими тестове на пикапа на Tesla.

Първият такъв беше направен от YouTube канала Out of Spec Motoring, съобщава InsideEVs. Те са се сдобили с Foundation Series версия на пикапа, която е с два мотора, 20-цолови джанти и универсални гуми за всички терени.

Тестът е бил семпъл – каране по магистралата със 112 км/ч (70 мили в час, тамошното ограничение). Колата е била напълно заредена, а околната температура е била около 7 градуса по Целзий.

Тестът е направен нощем в Тексас, като е предаван на живо по интернет през цялото време. Шофьорът Кайл Конър е управлявал през цялото време, без да спре, като е използвал „ниска“ настройка на климатика и Autopilot е бил изключен, за да не хаби енергия. Cybertruck е шофиран, докато не може да продължи.

Според официалните данни на Tesla, двумоторен Cybertruck с такива гуми може да измине около 515 км. с едно зареждане. По време на теста на Out of Spec Motoring обаче, пикапът изминава едва 408 км. Това е с 20,6% по-малко, отколкото е обявеното.

Имайки предвид, че пикапът е шофиран без товари, без пътници, по магистрала и с възможно най-постоянна скорост, подобен резултат не е много въодушевяващ. Когато се добавят и по-ниски температури и товари, пробегът ще се понижи още.

И все пак, повечето шофьори обикновено зареждат батериите в диапазона 20%-90%, за да ги предпазват. Каране до пълно изтощаване на батериите е рядкост и не се препоръчва и от самите производители. Повечето от другите електромобили обаче все пак се доближават доста повече до обявените от производителите и EPA резултати, а някои дори ги надвишават, така че Cybertruck определено има какво още да подобри.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Tesla Tesla Cybertruck