Илон Мъск си е избрал китаец за изпълнителен директор на Tesla

Това е босът на компанията в Поднебесната империя

Валентин Маринов,
Илон Мъск

Getty images

И лон Мъск е решил да повиши президента на Tesla China Том Джу Сяотонг на позицията главен изпълнителен директор на компантията на глобално ниво, твърди PingWest, позовавайки се на свои източници.

Джу е неразделна част от Tesla в родината си от самото начало. Той помогна за развитието на Giga Shanghai, който сега е основният експортен център на Tesla и най-голаемият завод на бранда. Освен това президентът на Tesla China работи по създаването на сервизни центрове в страната.

Жу се присъедини към Tesla през април 2014 г. Тогава той започва като директор на програмата Supercharger в страната. Не след дълго той беше повишен в ролята на глобален вицепрезидент и бос за Китай.

Наскоро се заговори, че Мъск е уведомил борда на Tesla, че търси потенциален наследник на поста главен изпълнителен директор. Някои медии предположиха, че това означава, че обмисля да се оттегли от оперативната работа.

Милиардерът е казвал много пъти през годините, че никога не е искал ролята на CEO на Tesla, но не е имало кой друг да заема позицията. Той се виждал повече като инженер и иноватор. А и сега се занимава с “Туитър”.

Том Джу Сяотонг Tesla Илон Мъск