i16: суперколата на BMW, която така и не видя бял свят

Тя трябваше да възроди духа на М1

Мартин Дешев,
bmw vision m next

, BMW

BMW Vision M Next

П рез годините BMW са разработвали много разнообразни автомобили. Те имат и доста интересни прототипи, които така и не са достигнали до серийно производство поради различни причини. Един от тях е i16 – суперколата, която можеше да възроди М1.

За нея разказва самият главен дизайнер на BMW Домагож Дукеч в публикация в Instagram. Оказва се, че i16 е разработена още преди няколко години и е била еволюция на прототипа Vision M Next, който BMW показа през 2019 г.

Идеята е била i16 да бъде наследник на i8. „Това беше проект, в който участвах лично. i16 беше еволюция на Vision M Next, която показахме през 2019 г. и се хареса на мнозина почитатели на BMW. i16 имаше стила на бъдеща класика, като имаше и много детайли, които развиваха дизайна на М1“, казва Дукеч.

Той допълва, че колата е била готова „отвън и отвътре“ за по-малко от 12 месеца. Използвана е композитната структура на i8, но с модификации.

„За съжаление не можахме да напишем история. Докато работихме, през 2020 г. светът се промени. За съжаление това наложи да спрем работа по проекта. Така се случва в живота понякога. Като дизайнери сме запознати с многото промени и обрати в такива проекти. Въпреки това никога няма да спрем да мечтаем и да проучваме нови възможности и винаги има нов проект, който чака зад ъгъла“, пише Дукеч.

В по-старо интервю за Autocar, шефът на BMW M Франк ван Мийл също намеква, че макар i16 да е прекратен, това не означава, че компанията се е отказала от идеята за суперспортна кола, но не бърза да я направи на всяка цена.

коли автомобили BMW спортни коли