И през 2023 г. продажбите на нови коли ще останат на пандемичните нива

Очаква се да бъдат купени 85 млн. автомобили. С 5 млн. по-малко в сравнение с 2019 г.

,
Китай коли шоурум трафик

iStock

П родажбите на нови автомобили през 2023 г. се очаква да запазят нивата си от пандемията за четвърта поредна година.

Нарушените доставки отстъпват място на спад в търсенето, според анализ на LMC Automotive, цитиран от Autonews.

Очаква се да бъдат пласирани около 85 милиона МПС - потребителите стават предпазливи, тъй като инфлацията и лихвените проценти се повишават.

Трябва да имаме предвид, че през 2019 г. - последната година преди пандемията, са купени над 90 милиона возила.

Търсенето несъмнено намалява, тъй като глобалните икономически перспективи се влошават и плановете на клиентите да направят голяма покупка, като например на нова кола, се осуетяват“, коментира Джонатан Поскит, директор в LMC Automotive.

Той добавя, че достигане на обемите не се очаква преди 2024 г., като и това може да се окаже оптимистичен срок, предрвид тенденцията да се стигне до световна рецесия, като същевременно инфлацията остане.

За да избегнат загуби, големите компании намалиха обемите (бяха и принудени - първо заради недостига на чипове, а сега и заради други “бури”), като се ориентираха да залагат на най-скъпите си модели. От тях печелят от маржове, не от бройки.

Според агенцията цените се очаква да се понижат, тъй като бюджетите на домакинствата са подложени на натиск, а положението с доставките се подобрява. В САЩ средната цена на автомобил достигна 46 000 долара, а това е много.

Докато Европа и Северна Америка навлизат в зимните месеци, икономическите перспективи изглеждат все по-мрачни на фона на упорито високата инфлация и основното търсене на нови коли неизбежно намалява“, каза Поскит.

рецесия продажби нови коли нови модели продажба на автомобили