Гранична полиция получи 110 броя чисто нови Land Rover Defender

Най-ниската цена на емблематичния британски офроудър с 5 врати започна от малко над 133 хиляди лева

Land Rover Defender Гранична полиция

МВР

Т ази седмица българското общество се развълнува силно от новите „баварки“ за МВР, украсата на полицейските коли (като тази в Германия) и въпроса: защо за МВР коли има, а за линейки трябва да се събират капачки, за да бъдат купувани.

Вчера беше добър ден за „Гранична полиция“, която получи 110 броя чисто нови Land Rover Defender. Тази партида бе предхождана от 40 всъдехода през май, а явно остават още 10, защото общият брой Defender-и е 160.

От снимките не става ясно каква точно е модификацията на моделите, но предполагаме, че става въпрос за Land Rover Defender 110. За модела се предлагат три 3,0-литрови дизела с 200, 250 и 300 к.с. Има 2,0-литров бензинов мотор с 300 к.с., 3,0-литров с 400 к.с., плъг-ин хибрид (2,0 Si4) с 404 к.с., а на върха застава 5,0-литровият V8 с 525 к.с.

Предполагаме, че моделите са дизелови, с каква мощност не знаем. Най-евтиният 3,0-литров дизел е 3.0D I6 200 PS AWD Auto (S), чиято цена започва от 133 390 лв. с ДДС. Естествено, за толкова голяма поръчка е получена и сериозна отстъпка.

Министър Калин Стоянов обясни, че финансирането е европейско на стойност 69 млн. лева.

През месец септември „Гранична полиция“ ще започне поетапно да получава и 200 броя пикапи Ford Ranger Tremor.

Предвид шума в социалните мрежи относно финансирането на покупката на новите патрулки, министър Стоянов обясни, е за МВР са предвидени общо 462 нови патрулки (35 броя BMW M340i, 200 броя VW Golf комби и 227 броя Skoda (високопроходими, ние знаем, че те ще са Kodiaq).

Колите са закупени изцяло със средства от фонда за безопасност на движението, където се събират сумите от глоби, наложени от МВР по ЗДвП. Тези финансови средства могат да се използват единствено по целесъобразност - т.е. по линия на пътната безопасност за закупуване на технически средства, камери, автомобили и други за контрол на пътното движение. Призовавам за спиране на спекулациите по темата и внушенията, че със средствата по Фонда могат да бъдат финансирани множество различни дейности.“

Последната част от изказването е по повод безбройните коментари, че държавата няма пари да купи линейки, но има пари да купи 462 патрулки, при това на не евтини марки.

Калин Стоянов Гранична полиция Land Rover Defender