Главният секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана

Ще се обсъжда предложение дори за 0 и 0,2 промила. Дано това предложение бъде прието, защото трябва да се изкорени навика ни да сядаме зад волана пили

Пламен Георгиев,
МВР полицейски коли полиция

iStock

Т ази сутрин по Нова телевизия гл. комисар Живко Коцев даде първото си телевизионно интервю в ролята си на главен секретар на МВР.

От интервюто изваждаме частта, която попада в нашия интерес, а именно убийствата на пътя. Главният секретар заяви пред Мариета Николаева.

Новината от интервюто пред журналистката за сутрешния блок на Нова е, че ще бъде предложено прагът за концентрация на алкохол в кръвта на шофьор да бъде намалена до 0,5 промила. Коцев е на мнение, че е необходим изцяло нов закон за движение по пътищата, че трябва да се спре с практиката за изменение и допълнение.

Предлагаме нивото да е до 0,5 или до 0,2. Да взаимстваме от европейската практика. Прагът 1,2, до 1,2, над 1,2 е изключително голям. Моята позиция е, че въобще не трябва да се допуска да се употребява алкохол”, категоричен е главният секретар.

Това значи, че над 0,5 промила ще се носи наказателна отговорност. Личното мнение на Коцев е, че на водачите не трябва да се разрешава никакъв алкохол в кръвта, т.е. 0 промила, но това той изказва само като мнение.

Главният секретар каза още, че ще поиска оставката на шефа на Пето РУ в Пловдив, който беше засечен да шофира със 102 км/ч в града.

МВР алкохол Живко Коцев