"Форд" нямало да пуска нова "Ка"

Форд нямало да пуска нова Ка

, ЕПА/БГНЕС

"Форд" нямало да пуска нова "Ка"

"Форд" няма да пуска следващо поколение от компактния си модел "Ka" след приключването на жизнения цикъл на сегашната генерация. Това е съобщил шеф-дизайнерът на европейското подразделение на Синия овал Мартин Смит.

"Моделът няма да успее да премине краш-тестовете за безопасност в Щатите. Компактният ни модел е създаден на базата на предпочитанията на европейските автомобилисти и се прави в само един завод - заедно с "Фиат 500" в Полша.

Моделът може да претърпи някакъв фейслифт, но не виждам причини да се продължи производството му", казал Смит.

Той добавил още, че от "Ka" няма никаква печалба и че колата "не попада в корпоративната стратегия за развитие One Ford".

След свалянето на "Ka" от пазара програмата за компактни автомобили на марката няма да бъде закрита. Смит отбелязва, че изпълнителният директор на гиганта Алън Мълали е уверен, че компанията ще успее в бъдеще да получава печалба от компактните си автомобили.

В Европа цената на "Ка" е 9100 евро, 1850 евро по-малко от "Фиеста".

Моделът се предлага с 1,2-литров бензинов мотор или с 1,3-литров дизел и мощност 75 к.с. И двата силови агрегата работят в комбинация с петстепнна механична предавателна кутия.

Първото поколение на "Форд Ка"беше представено през 1996 г., а втората генерация дебютира дори и в киното през 2008 г. - в "Спектър на утехата", един от филмите за агент 007.

Източник на статията: Vesti.bg

наследник модел Ка Форд