"Фиат" се прицели и в "Опел"

Шефът на Фиат Серджо Маркионе пристига в Берлин за преговорите

, ЕПА/БГНЕС

Шефът на "Фиат" Серджо Маркионе пристига в Берлин за преговорите

След като сключи споразумение за партньорство с американския "Крайслер", италианският автомобилен концерн "Фиат" започва преговори за придобиване на голям дял в германския "Опел", германското подразделение на "Дженеръл мотърс", предаде ИТАР-ТАСС.

За тази цел главният изпълнителен директор на италианската компания Серджо Маркионе пристигна в Берлин, където ще преговаря с германското правителство и с ръководството на "Опел".

Маркионе, които си поставил амбициозната цел да превърне "Фиат" в световен лидер на автомобилостроенето, и президентът на групировката Лука ди Монтедземоло неведнъж са казвали, че германската компания е "идеалният партньор" за тях.

Засега правителството на Германия преценява условията за евентуалната сделка и нейния потенциал. Профсъюзите обаче са настроени по-враждебно към кандидатурата на "Фиат". Те смятат, че като предлага един млрд. евро, "Фиат" иска за сметка на "Опел" да гарантира рискованото си партньорство с "Крайслер".

Според немски медии има и други кандидати за сътрудничество с "Опел". Сред тях е австрийско-канадската група "Магна Интърнешънъл", която с подкрепата на руската компания "Газ" и банката "Сбербанк" предлага да инвестира пет млрд. евро.

Ден по-рано "Фиат" потвърди, че води преговори за изкупуване на повечето акции на европейското поделение на "Дженеръл мотърс".

"Фиат" също така съобщи, че обмисля евентуално отделяне на търговията си с автомобили, който да се превърне в ядро на нова компания.

Групировката "Фиат" обединява марките Фиат, Алфа Ромео и Ферари и е в процес на придобиване (без плащане в брой) на американската автомобилостроителна компания "Крайслер".

Новата автомобилна компания, която според Фиат ще има годишни приходи от 105 млрд. долара, ще изведе италианския производител на пазари, където досега е присъствал слабо или изобщо не е бил представен, включително Северна Америка, която традиционно е най-големият пазар за коли в света.

Сделката с "Крайслер", която трябва да бъде одобрена от американския съд за банкрутите, ще даде на "Крайслер" достъп до технологията на "Фиат" за производство на малолитражни коли и двигатели. Автомобилите и камионите на "Крайслер" ще се продават от "Фиат" чрез международната му дистрибуторска мрежа.

Източник на статията: Vesti.bg