Ердоган иска от Мъск да построи гигазавод в Турция

Ухажорите на американския милиардер нямат край, след като Макрон направи сериозни постъпления за спечелване на завод за производство на Tesla във Франция, сега и Турция се нареди на опашката

Пламен Георгиев,
Togg T10X Ердоган

, Recep Tayyip Erdoğan, Facebook

Togg T10X, Ердоган

Д ирекцията за комуникация на страната съобщи, че турският президент Реджеп Тайп Ердоган е помолил изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск да построи завод на марката в Турция, съобщи Reuters.

Същата агенция съобщава, че Мъск е казал, че много турски доставчици вече работят с Tesla, както и че Турция е сред най-важните кандидати за следващ гигазавод на компанията.

От Tesla за момента няма коментар.

Ердоган и Мъск са говорили по време на среща в Turkish House, небостъргач край ООД в Ню Йорк. Ердоган е в САЩ за откриване на 78-та сесия на Генералната асамблея на ООН.

Ердоган е казал още, че Турция е отворена за сътрудничество в областта на изкуствения интелект и Starlink, сателитното интернет начинание на SpaceX, се казва още от ПР-отдела на турския президент. Те посочват още, че SpaceX е имала желания за работи с турските власти за получаване на нужния лиценз, за да предложи сателитните услуги на Starlink в Турция.

Била е отправена съща така покана към Мъск да посети турския космически и технологичен фестивал Teknofest в Измир в края на септември, на което милиардерът отговорил положително.

Понеделник Мъск трябва да се е срещнал и с израелския министър-председател Бенямин Натаняху, като двамата ще обсъждат въпроси, свързани с изкуствения интелект.

През август Tesla изяви желание да построи гигазавод в Индия, в който да се произвеждат евтини електромобили. В момента се строи седмият завод на марката в Мексико. През май Мъск каза, че вероятно до края на тази година ще бъде избрана локация за поредния завод на марката.

Акциите на марката скочиха със 123% до момента тази година, а в събота компанията обяви, че е произвела 5-милионния си автомобил.

гигазавод за батерии Илон Мъск Реджеп Ердоган Ердоган