Дните на Renault Megane RS изглежда са преброени

Един от най-добрите „горещи” вероятно ще бъде пенсиониран през 2023 г.

Пламен Георгиев,
Renault Megane RS Trophy R

Renault

Renault Megane RS Trophy-R

П оследният спортен модел на Renault Sport – и вероятно последните бензинов хотхеч на Renault – се очаква да приключи жизнения си път през 2023 г. Това става ясно от интервю за Drive на Глен Сеалей, генерален мениджър на Renault Australia.

Megane RS спира следващата година. Не знам точната дата за край на производството, но то няма да продължи след края на следващата година. Търсенето на т. нар. горещи хечбеци в Европа линее. То може да се замени с електрически автомобил.”

Ако се опитаме да прочетем между редовете, може да предположим, че Renault работи по гореща версия на Megane E-Tech, която да предложи динамиката на Megane RS. В момента най-мощният електрически Megane е със 160 kW и спринт до 100 км/ч за 7,4 секунди. Megane RS Trophy се задвижва от 1,8-литров турбо двигател с 300 к.с. и 420 Нм.

А не бе толкова далеч времето, когато в сърцето на сегмента на горещите хечбеци (hot hatches) изпъкваха имената още на Volkswagen Golf GTI/R, Honda Civic Type R, Hyundai i30 N, Ford Focus ST/RS, Leon Cupra.

Renault няма така лесно да напусне сегмента. Да не забравяме, че се задава възраждане на електрическия Renault 5, където също трябва да очакваме нещо „горещо”. А и Apline загатва за светло бъдеще с модел, който трябва да бъде показан след дни.

Renault Megane RS Renault Megane R.S. Renault