Дизеловите модели на Toyota в Европа тръгват на олио

Дизеловите Land Cruiser и Hilux в Западна Европа тръгват на HVO100 през първата четвърт на 2023 г., гориво, изработено от възобновяеми източници

Toyota Hilux

Toyota

Toyota Hilux

Toyota съобщи, че през първото тримесечие на 2023 г. ще предложи Land Cruiser 150 и Hilux в Западна Европа с HVO100, гориво, изработено от 100% въозобновяеми източници.

Към двата модела ще се присъединят и семейството лекотоварни автомобили Proace, които вече са съвместими с горивото HVO100.

Името HVO100 идва от “хидротретирано растително масло”, което означава, че се произвежда или от растителни мазнини (палмово масло, рапица), или от отпадъчно масло за готвене. Независимо от този факт, HVO100 отговаря на европейския стандарт за качество за парафиновите дизели EN 15940, като предлага по-високо цетаново число и по-ниско съдържание на сяра и миризми от обикновения дизел.

За да направи своите дизелови двигатели съвместими с HVO100, което е по-рядко от дизела, Toyota е направила промени по системата за впръскване на гориво. Производителят твърди, че използването на HVO100 “не изисква никакви специални действия от страна на клиента”, като „не засяга възможността на автомобила да се движи на стандартен дизел”. Но пък води до леко увеличение на мощността на двигателя, но Toyota не посочва цифри.

Ако се чудите къде може да се зарежда с олио, в Европа вече има около 1000 колонки за HVO100 на бензиностанциите в Белгия, Дания, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Нидерландия, Норвегия и Швеция. Toyota вярва, че с нарастването на автомобилите, съвместими с HVO100, производството на горивото също ще се увеличи от сегашните 4 млн. тона годишно до 15,5 млн. тона до 2030 г.

Toyota и други японски марки са много активни при тестовете на алтернативни гориво в опит да запазят възможно най-дълго време двигателя с вътрешно горене. Toyota използва експериментални състезателни автомобили, за да тества двигатели на водород и СО2-неутрални горива, които потенциално биха могли да се използват от серийните автомобили в бъдеще.

биогорива хидротретирано растително масло олио HVO100 дизелови двигатели Toyota