Dacia планира да атакува Golf с C-Neo

Компанията подготвя няколко нови модела

Мартин Дешев,
Dacia Duster 2024

, Dacia

Архив

Dacia подготвя няколко нови модела, с които ще засили присъствието си на пазара. Сред тях е и C-Neo – хечбек, който ще атакува Skoda Octavia и Volkswagen Golf, съобщава AutoExpress.

C-Neo засега е само вътрешното име на проекта. Той ще бъде позициониран редом или малко над Jogger по отношение на клас и цена.

За разлика от Jogger обаче няма да има трети ред седалки. А хечбек дизайнът ще е подобен на този на Octavia – приличащ на седан, но не точно. Така ще е по-практичен и ще има по-голям багажник от Golf или Opel Astra.

Според източниците на AutoExpress, C-Neo най-вероятно ще се предлага и с ДВГ. Не е ясно дали ще има и електрическа или поне хибридна версия. Идеята на Dacia е да се възползва от факта, че конкурентите вече се електрифицират и вдигат цените, което ще ѝ позволи да привлече клиенти, които все още искат ДВГ до последно.

Не се изключва да има и комби версия на C-Neo. Изпълнителният директор на Daciq Денис Ле Вот не потвърждава конкретните планове на компанията, но казва, че тя ще следва стратегията си от ноември 2022 г.

А тя включва пускането на няколко нови модела. Сред тях е обновен Duster, който идва това лято и Bigster, който можем да очакваме догодина. C-Neo е третото ново предложение, като може да има и още един. Окончателното решение все още не е взето, като се обмислят варианти и в дългосрочен план след 2026 г.

Ле Вот казва, че в момента компанията обмисля множество идеи с цел да има един или дори два нови модела в C клас по размери. Те ще използват платформата CMF-B. „Имаме много технически възможности, за да предложим по-добри купета. Това е в рамките на платформата. С новия Duster ще предложим и хибрид“, казва още той.

Dacia автомобили коли