Dacia обнови гамата си, за да изпълни новите евро регулации от юли

Компанията ще се възползва от промените, за да даде повече на клиентите

Мартин Дешев,
dacia

Dacia

О т юли 2024 г. в сила влиза GSR II – Global Safety Regulation II. Това са нови изисквания за безопасност на автомобилите, които ще се продават в Европейския съюз и, които всички нови коли, произвеждани и продавани след тази дата, трябва да изпълняват.

Dacia обяви, че цялата ѝ гама вече е обновена и напълно покрива изискванията. При това ще започне да продава автомобилите с новото оборудване, по-рано. Започва да приема поръчки още от април, в зависимост от пазара.

От гледна точка на безопасността, всички автомобили с ниво на оборудване Essential и нагоре ще получат всички компоненти за изпълнение на GSR II. Това включва асистент за паркиране на заден ход, сензори за светлина и дъжд, разпознаване на пътните знаци и предупреждение за скоростта, асистент за лентата на движение, спирачен асистент за защита на пешеходци и велосипедисти, предупреждение за напускане на лентата на движение, записвачка на данни при инциденти и дори подготовка за имобилайзер-дрегер.

Шофьорите ще имат достъп до ново меню в настройките, от което ще могат да деактивират някои от системите. Това ще трябва да се прави при всяко стартиране на двигателя.

Dacia се възползва от момента, за да предложи и допълнителни новости. Колите ще получат USB-C порт отпред. А ако са с Comfort Pack – ще има и USB-C порт и отзад. Jogger ще получи и климатик с ръчни настройки за Essential.

За Jogger Hybrid 140 ще има и нова функция E-SAVE. Тя ще помага за пестене на енергия в батерията, която шофьорите да активират в конкретна ситуация. Например при изкачване на стръмен хълм.

Dacia ще предложи и повече версии и опции за персонализация на някои от моделите. Например двуцветни джанти, нови джанти, нови цветове и др. Jogger Hybrid 140 ще получи и новия 7-инчов дисплей за арматурното табло от Duster и др.

коли автомобили Dacia безопасност