Dacia Duster няма да се електрифицира това десетилетие

Хибрид – да, батерии – засега, не…

Мартин Дешев,
Dacia Duster 2024

Dacia

П опулярният Dacia Duster няма да има изцяло електрическа версия в рамките на това десетилетие. Следващото му поколение ще предлага хибридно задвижване, но не и изцяло електрическо. Това е най-вероятното развитие на модела за следващите години, съобщава Autocar.

Изпълнителният директор на Dacia Денис Ле Вот коментира пред изданието казуса лаконично. Попитан кога Duster ще има изцяло електрически модел, Ле Вот казва просто: „Не знам“.

Той допълва, че все още има много време за взимане на решения и точно това е далеч. Duster ще продължи да се продава в сегашния си вид поне до края на десетилетието.

„Renault напредва много бързо и мащабно с електрификацията на колите си. Dacia също върви в тази посока, тъй като знаем накъде отиват нещата. Но не бързаме толкова. Dacia предлага алтернатива за всеки момент на пазара“, казва Ле Вот.

Той коментира, че традиционните двигатели са основната сила на Dacia и те са „спасителна жилетка“ и за Renault Group като цяло. Особено като се има предвид „настоящата несигурна обстановка“.

„Целта не е да се състезаваме да електрифицираме възможно най-бързо. Може би мога да кажа обратното. Има две неща, които се движат напред едновременно и трябва да сме консистентни. Разбира се, няма да правим нищ, защото това не е възможно. Декарбонизираме стъпа по стъпка – първо с LPG – 10% по-малко въглерод. Втората е, когато пазарът го изисква. Тогава ще преминем към пълни хибриди“, коментира Ле Вот.

След това ще последва и електрификацията. Как и кога тя ще се случи обаче ще зависи от много фактори. Сред тях са търсене от страна на клиентите, включително на международните пазари.

Dacia Duster Dacia автомобили коли