Честито: ЕС обмисля да въведе нова категория и обща книжка с точки

Новата категория ще е за водачите на високопроходими автомобилиза, ще засегне и доста електромобили

Пламен Георгиев,
Ford Ranger Raptor галерия

, Тони Тончев/Мото Пфое

Ford Ranger Raptor

Е вропейският съюз обмисля въвеждането на категория В+ за водачи на високопроходими автомобили (SUV), чийто брой постоянно нараства, съобщават медии в Белгия, цитирани от агенция БТА. Ръководителят на преговорите между институциите на ЕС от страна на Европейския парламент Карима Дали предлага тази подкатегория водачи да бъде необходима за управлението на превозни средства с общо тегло над 1800 килограма.

Медиите отбелязват, че ако подобна промяна бъде възприета, тя би засегнала и доста електромобили заради тежестта на техните батерии. Според Дали е необходимо категория B+ да се придобива от водачи, които поне две години са притежавали категория В и са на възраст поне 21 години.

Дали предлага също максималната скорост на движение на моторните превозни средства в ЕС да бъде 130 км/ч. (90 км/ч. за младите водачи), както и да се въведе уеднаквена шофьорска книжка с точки, които да се отнемат при нарушение. Допълва се, че преговорите по тези въпроси са свързани с предложението на Европейската комисия, представено по-рано тази година, което предвижда бъдещи промени в европейските свидетелства за правоуправление.

свидетелство за правоуправление книжка Европейски съюз