Черна волга лети над Москва

Черна волга лети над Москва

, Прооптики

Черна волга лети над Москва

В реалността една волга "ГАЗ-21" разполага с 2,4-литров бензинов двигател, който развива едва 75 к.с. Те са достатъчни за максимална скорост от 130 км/ч.

Скоростната кутия е 3-степенна, а автомобилът без товар тежи около 1400 кг, така че докато се достигнат първите 100 км/ч. минават цели 34 сек.

На кино обаче е различно.

Руският режисьор Тимур Бекмамбетов вече си създаде име в Холивуд с "Неуловим".

Напоследък той продуцира няколко проекта, сред които и "Черната мълния".

Премиерата на филма е в последния ден на 2009 г., а у нас - от 8 януари, още втората седмица от новата година.

Българският му сайт, където може да се види трейлърът, е 8-1-2010.com, а в канала на разпространителите "Прооптики" във Vbox7 може да се чуе и песента "Супергерой", изпълнена от Александър Рибак.

Историята

Първоначално това трябвало да бъде трилър за улични гонки с автомобили. Режисьорът Александър Войтински обаче направил контрапредложение, в което от стартовата идея останала само волгата - и тя трябвало да умее да лети.

Година по-късно двамата режисьори, които са работили заедно и по рекламни проекти, предлагат готовия сценария на "Юнивърсъл".

Така "Черната мълния" става първия руски филм, заснет с подкрепата на холивудската киностудия.

В хода на работата продуцентът привлича още един режисьор, който да се заеме с екшън сцените, каскадите и специалните ефекти - Дмитрий Кисельов, работил с него по фантастичната трилогия по Сергей Лукяненко "Нощна стража" и продълженията.

"Волга-21" не се появи веднага. Отначало тя беше екземпляр от по-модерното моделно семейство 31xx. После се превърна в някакъв

абстрактен автомобил, който изобщо си нямаше име

А по-късно, когато сценарият вече съвсем се избистри, стана ясно, че това трябва да бъде звездата на съветското автомобилопроизводство от 70-те години", разказва Кисельов.

Според новия обрат в сюжета летящата волга, работеща с универсален източник на енергия - нанокатализатор, била създадена от учените преди 40 години, но експериментът бил сметнат за неуспешен.

Сега им предстои да вдъхнат на изобретението си нов живот и в същото време да се замислят за какви цели да го използват..

За по-голяма достоверност към работата по сценария били привлечени учени от Центъра по аерохидравлични изследвания от град Жуковски.

Те обяснили как трябва да изглежда полетът на колата във въздуха. Оказало се, че "ГАЗ-21" по своите аеродинамични характеристики е

твърде подходящ автомобил за летене

"Работата е в това, че в наши дни да намериш "Волга 21" в добро състояние е много трудно, затова от много автомобили ние направихме една, която да позволява да се снима вътре в нея - продължава Кисельов. -

Беше ни необходим салон, произведен през 1967 г. Освен това за полетите ни трябваше втори автомобил в т.нар. "летателно" състояние.

Освен това имаше коли, които ни послужиха само при каскадите. На една от тях беше поставен двигател от беемве, спирачки от порше, трансмисия от нещо друго.

Имаше и автомобили, които бяха снимани само отвън. Общо взето имаше около десетина волги, като се наложи да купим и един мерцедес С-класа."

В крайна сметка за целия снимачен процес са използвани 10 автомобила "Волга ГАЗ-21" в различно техническо състояние, както и три мерцедеса С-класа, от които два били разглобени за резервни части.


Още любопитни факти:


Черната мълния се играе и от още 100 допълнително създадени компютърни прототипа.

Една от волгите, усъвършенствана за каскадите с части от порше и беемве, може да развие до 100 км/ч за шест секунди. Готовата Черна мълния тежи четири тона и вдига до 300 км/ч.

При монтажа режисьорът обърнал една от сцените огледално и старата руска кола станала с десен волан.

Дебютантът Григорий Добригин, който изпълнява главната роля, така и не се научил да кара волга, превключвайки скоростите ръчно от волана.

Външните двигатели на волгата са направени от метални кутийки от енергийна напитка.

За да се симулира сблъсъка между колата и стена на сграда, била направена пневматична пушка, която изстрелвала автомобили на разстояние 20 метра със скорост 90 км/ч.

Полетите над Москва са снимани с помощта на радиоуправляема камера, която е закачена на въже, опънато между два огромни крана.

Групичката алкохолици във филма са режисьорът Александър Войтински, операторът Сергей Трофимов и актьорът Михаил Ефремов.

Източник на статията: Vesti.bg