Bugatti Chiron Profilee продаден за 9,8 млн. евро на търг

С данъците сметката за купувача скача на 12 млн. Това е последният Bugatti с двигателя W16

Валентин Маринов,
Bugatti Chiron Profilee

, Bugatti

Bugatti Chiron Profilee

У никалният и единствен Bugatti Chiron Profilee бе продаден на аукцион на Sotheby’s в Париж за 9 792 500 евро, като с данъците сметката за неизвестния купувач скача на 12 млн. евро.

Новината съобщи лично шефът на Bugatti Мате Римац, като според него това е световен рекорд за пари, платени за автомобил на търг. Разбира се, знаеше, че такова наддаване ще има, а хърватският предприемач само съобщи резултата снощи.

Това е последният нов Bugatti с W16 двигателя. Парите ще отидат за благотворителна кауза.

Chiron Profilee стои между “обикновения” Chiron и Chiron Pur Sport. Разработката му започна през 2020 г. Тогава Bugatti казваше, че не е предназначен да се превърне в серия.

Задвижван от W16 с четири турбокомпресора на Bugatti, Chiron Profilee възпроизвежда познатите 1500 к.с. До 100 км/ч достига за 2,3 секунди. Максималната скорост е 380 км/ч. Разполага с по-твърди пружини и заден мост с увеличен отрицателен наклон в сравнение с Pur Sport.

Chiron Profilee може да се похвали и с уникален дизайн, включващ по-големи въздухозаборници отпред, преработен преден сплитер, който подобрява силата на притискане на предния мост, и увеличена подковообразна решетка.

Каросерията на автомобила е завършена в Bleu Royal Carbon нюанс, с карбонови влакна, докато джантите са боядисани уникално, за да го отличават от всеки друг Chiron.

аукцион Мате Римац Bugatti Chiron Profilee Bugatti Chiron Bugatti