Bugatti Bolide изглежда и звучи като извънземно по време тестове (видео)

Първите доставки на пистовото чудовище са планирани за 2024 г., сега Bugatti дразни милионерите с възможностите на модела по време на тестове

Bugatti Bolide prototype

, Bugatti

Bugatti Bolide prototype

Bugatti публикува кратко видео от тестовете на Bolide, част от финалните етапи от изпитания на пистовата машина, чиито доставки ще започнат догодина. Производителят публикува и някои впечатляващи детайли от екстремната аеродинамика на Bolide.

За пръв път Bugatti Bolide бе показан като концепция през октомври 2020 г., но серийната версия стана готова едва през април 2023 г. През това време автомобилът е бил тестван виртуално в симулатор на най-взискателните писти, но финалните настройки ще станат в реални условия, част от „интензивна моторспортна тестова програма”.

Ненормалната аеродинамика на Bolide генерира до почти 3 тона притискаща сила, която го залея за пистата.

Предният сплитер на Bugatti с интегрирани крила работи заедно с предния дифузьор и въздушните завеси. Тясната кабина позволява повече въздух да преминава през странично монтираните междинни охладители, за което помага и формата и позицията на страничните огледала. Bugatti избра традиционните огледала вместо камери, тъй като те „позволяват на водачите да оценяват по-бързо разстоянията между другите коли“ на пистата.

Задницата се доминира от масивно и регулируемо крило, заедно с централно монтирания ауспух, тънките X-образни светодиоди и полуоткритите гуми благодарение на формата на дифузора.

Пистовият батмобил разчита на монокок шасито на Chiron и центрабно разположеният 8,0-литров W16 с четири турбини. Той генерира 1600 к.с. в серийния Bolide, а самият той тежи 1450 кг., т.е. на една конска сила се пада под килограм тегло!

Bolide е най-екстремното Bugatti, обещаващо да генерира до 2,5G странично ускорение, но Bugatti се стреми да го направи управляемо от всички свои клиенти.

Те няма да са много, само 40 брой, платили нетна цена от 4 млн. евро.

Bugatti Bugatti Bolide