Бивш бос на Audi може да влезе в затвора заради Дизелгейт

Руперт Щадлер е първият висш мениджър, който може да получи ефективна присъда

Руперт Щадлер

Audi

Руперт Щадлер

Б ившият главен изпълнителен директор на Audi Руперт Щадлер вероятно ще стане първият висш мениджър, ефективно осъден за скандала с дизеловите емисии на Volkswagen Group, предаде Autonews.

Съдът в Мюнхен даде предварително становище, че обвинението в измама е обосновано.

Щадлер и трима други обвиняеми - бивши инженери в компанията, бяха обвинени през 2020 г. за ролята им в скандала, след като Volkswagen и Audi признаха през 2015 г., че са използвали незаконен софтуер за измама при тестовете за емисии.

Председателстващият съдия Щефан Вайкерт каза, че Щадлер, друг бивш изпълнителен директор на Audi - Волфганг Хац и инженер на име Джовани Памио, могат да получат ефективни присъди и да влязат в затвора. Те могат да бъдат заменени с условни само "в случай на пълно признание".

За четвъртия подсъдим - също инженер, съдът не видя съществени доказателства за престъпление.

Според германското законодателство измамата се наказва с до 10 години затвор. Присъдата се очаква в близките месеци.

Разкритията, че милиони тестове за емисии са били манипулирани, се появиха през септември 2015 г., първо в САЩ.

Според прокурорите трима инженери са манипулирали двигатели по такъв начин, че те да отговарят на законовите стойности на емисиите на изгорели газове на стенд, но не и на пътя. Щадлер е обвинен, че не е спрял продажбата на манипулираните коли след разгласяването на скандала.

Съдът заяви, че не вижда доказателства в подкрепа на другите обвинения срещу подсъдимите - непряко участие във фалшифициране на документи и фалшива реклама, свързана с незаконни нива на замърсяване в колите.

Руперт Щадлер дело манипулативен софтуер Volkswagen Group Audi Дизелгейт