Bertone - една легенда се завръща

Компанията подготвя концепция в чест на своята 110-годишнина

,
Bertone 110

Bertone

И ма марки, които изчезнаха в последните години, и продължават да изчезват. Винаги е тъжно, особено ако човек е настроен сантиментално и (или) има отношение към автомобилната история.

Но винаги трябва да има надежда, а явно се задава “завръщане от отвъдното”, което ще ни зарадва.

Става въпрос за италианското дизайнерско студио Bertone, направило външия вид на автомобили, по които сме въздишали.

Компанията разпространи тийзър с изображение на спортна кола и надписа 110. Това са годините, навършени от Bertone.

Джовани Бертоне я основава през 1912 г. В следвоенните години се управлява от Нучио Бертоне. Емблематичните модели с нейния подпис са много.

Най-вълнуващите от тях: Lancia Stratos, Lamborghini Miura и Countach, Ferrari Dino 308 GT4, FIAT X1/9…

През 2014 г. Bertone обяви фалит. Онова, което остана, бе закупено от братята Мауро и Жан-Франк Ричи. Те не са чужни на автомобилния свят, притежават консултантска компания, наречена Akka, която работи с Aston Martin, Ford и Volkswagen Group.

Първата и единствена изява на фирмата под тяхно ръководство беше Smart Bertone от 2016 г. Това бе електрически двуместен автомобил с повече от три пъти повече конски сили от стандартния Smart Electric Drive.

Не знаем какво планират братята Ричи, но видео в новия уебсайт на Bertone и акаунт в Instagram ни казват: „Вечната икона се преражда“.

А последната концепция преди фалита беше Bertone Nuccio, с която бяха отбелязани 100 г. От изображението можем само да гадаем, но личи, че суперавтомобил.

„Зората на нова ера за съвременния Bertone“, това е друго послание на братята Ричи, което предстои да разберем какво означава.

дизайнерска концепция Италия Bertone