Audi спечели съдебна битка с Nio

Китайската марка не може да продава два от електромобилите си в Германия

Nio ES8

NIO

Nio ES8

Audi спечели дело за авторски права срещу китайската компания Nio. Производителят на електромобили се сдоби със забрана за продажба на моделите ES6 и ES8 в Германия, информира Automobilwoche.

Окръжният съд в Мюнхен постанови, че имената на тези коли на Nio са твърде сходни с S6 и S8 на Audi. Германският бранд заведе иск през миналата година. Решението не е окончателно и Нио може да подаде жалба.

Решението гласи, че имената ES6 и ES8 нарушават правата върху търговската марка на Audi, тъй като те можело погрешно да бъдат интерпретирани като електрически варианти на моделите на германската марка.

Съдията се съгласи, че наименованията на колите на Nio всъщност са различни от тези на Audi, но дори и така допълнителната буква E не е достатъчна, за да ги разграничи достатъчно. Което ги прави „ментално свързани, поне по отношение на звука“, добави магистратът.

В иска на Audi се казва, че не става дума за прилики в дизайна - моделите на Nio са SUV, а от другата страна имаме седани. Единствената претенция е за  приликите в имената.

Поне ако се стигне до обрат на втора инстанция, на Nio е забранено и да рекламира моделите ES6 и ES8 в Германия.

Може да бъде наложена и глоба до 250 000 евро или до шест месеца затвор за управляващия директор в Германия, ако решението на съда не бъде изпълнено.

Nio може да продава ES7 в Германия, той беше преименуван на EL7 през октомври миналата година.

Nio EC7 Nio ES8 Audi