Ford Ranger Raptor е зла офроуд машина за адреналин (видео ревю)

Ако си мислите, че горното твърдение е преувеличено за тежащ 2,5 тона пикап със „само” 292 к.с., ще сбъркате, както направих аз

,

П реди около месец карах новото поколение VW Amarok, създадено на платформата на Ford Ranger, използващ неговите двигатели, трансмисия, цялата механика. Вносителят на VW у нас сподели, че основната част от клиентите на Amarok са земеделци.

Логично е да се предположи, че такива са и клиентите на Ford Ranger. Това са хора, които търсят висока проходимост, но и товароносимост. Затова и Ranger предлага най-добрия в класа товарен обем от 1200 литра. В легена се побира стандартно евро пале между колесните арки (до 1224 мм), докато дължината на легена варира от 1638 до 2305 мм в зависимост от варианта.

Това, както някои мои колеги се изкушават да използват едно изтъркано клише, е „товарен кон”. Само че аз седя във Ford Ranger Raptor, в чийто преспакет не се споменава нито една цифра за товарен леген, нищо за европалета, нищо за теглене на прикачен товар. Този автомобил не е за земеделци, той е за по-заможни (не че част от въпросните не са, напротив) хора, които се вълнуват единствено от емоциите и адреналина, който може да достави един автомобил.

Защото това „влечуго” от Креда, което се справяше дори с Т-Рекс в „Джурасик парк”, е прескочило едни 65-70 млн. години напред във времето, за да оборва част от законите на физиката.

Ford Ranger Raptor е една от най-лудите и емоционални машини, които съм карал през последните години. Истински macho автомобил с големи cojones, който не се страхува да се приземи от 1,5 метра на предните или четирите гуми, без да остави броня, пластмаси и всевъзможни чаркове зад себе си. Разказвам.

Тони Тончев/Мото Пфое

Признавам, че го подцених. Първо, защото тези 292 к.с. ми се струваха малко на фона 400-те на американската версия. Второ, защото клиповете със скоковете на Raptor смятах само за маркетингов ход. Трето, защото не очаквах в днешните времена, когато всичко се свежда до малки мотори и хибридизация, вредни емисии, екофрендли политическо говорене, веган интериори и устойчиви материали, че все още има място за старите кучета. Но вече се забелязва тенденция част от марките да се връщат към хордкорд фенското ядро, предлагайки им истински офроудъри, тенденция, за която Ford е добре подготвен с Bronco и Raptor.

CarMarket.bg

Новият Raptor е с повече мощност, повече комфорт, повече технологии и окачване, „откраднато” директно от бегачка в Baja 1000. Всичко това изглежда като обетованата земя – сините якички да ти развържат ръцете и да кажат: „Действайте, пари има”. Резултатът е, че дизайнери и инженери са направили чудеса с платформата на Ranger, за да превърнат Raptor в една зла машина.

Не се заблуждавайте, може и да изглежда като стандартния пикап в профил, но промените под ламарините са толкова много и сериозни, че да осигурят на Raptor най-сериозните офроуд способности.

 STOP&GO: Реставрацията на над 120-годишната синагога (най-голямата в България) във Видин завърши, комплексът става културен център "Жул Паскин", наречен на родения във Видин световноизвестен художник.

CarMarket.bg

STOP&GO: Реставрацията на над 120-годишната синагога (най-голямата в България) във Видин завърши, комплексът става културен център "Жул Паскин", наречен на родения във Видин световноизвестен художник.

Изглежда могъщо с тези почти 5,4 метра дължина, макар в родния ми Видин, меката на американските возила, да има F-250 и няколко Ram-а (има и два Corvette, дори Mustang Mach 1, но това е друга тема). Разликата със стандартния Ranger, освен очевидния надпис Raptor отстрани, се открива в бронята, но най-вече в гигантската радиаторна решетка, през широчината на която е изписано FORD. Всичко друго е коренно различно.

CarMarket.bg

Работата по трансформацията на този работен автомобил в рали бегачка започва със сериозно подсилване на шасито и купето около С-колоните, товарния леген, релсите, започващи от предното окачване и стигащи до В-колоните. Пред задната броня е монтирана резервната гума, която също има роля за подсилване на здравината на усукване, самият монтаж на задната броня е подсилен. Отпред пък е монтирана стоманена защитна скара с дебелина 2,3 мм

CarMarket.bg

Голямата гордост на Raptor e, че изглежда страхотно във въздуха. Но още по-важно е, че при приземяване не се разпада. За това отговорност носят новите амортисьори FOX 2.5-inch Live Valve. Твърдостта им се регулира електронно (на волана има бутон за избор на три настройки), като в същото време следят и адаптират силата на компресия 500 пъти в секунда. Вътрешен байпасен клапан подобрява качеството на возията, а маслото е обогатено с тефлонова добавка за намаляване на триенето.

Амортисьорите са умни като животното, на което са кръстени, те усещат кога се разтоварват напълно (при отлепяне от земята) и се подготвят за последващия удар, преди пикапът да се приземи. Иначе контактът с настилката правят 17-цолови джанти, „обути” със специални all-terrain BF Goodrich гуми.

Всичко това, а не съм стигнал все още до края на технологичния офроуд арсенал, предполага, че Ranger Raptor e направен да лети или пълзи (с Trail Control, на практика круиз контрол за офроуд), да прекосява реки и кал (в режим Mud/Ruts), да атакува скалисти терени в режим Rock crawl, или да прекосява пустинята Баха в Калифорния (в режими Sand или Baja).

CarMarket.bg

Нищо от това не ме кара да мисля, че Raptor е способен и на асфалта. Виждам гумите му и очаквам мъчение от София до Видин и обратно. Грешка, очакваното виене от контакта им с асфалта е подтиснат в голяма степен.

Същите гуми ме карат да мисля, че този режим Sport (освен Normal и Slippery за нормални пътища) е излишен, но изкачването на северния склон на Петрохан ме оборва за пореден път.

Да не забравяме, че това е пикап на рама, но той вози по-добре от не малка част семейни SUV, да не говоря, че други пикапи не могат да се мерят с него. Sport буквално го преобразява, става забавен за управление, воланът му е директен (за пикап) като на всички модели Ford, дори не се накланя толкова в завой, макар да тежи 2,5 тона. Трансмисията се съживява и катеренето на завоите е кеф. На спускане ситуацията вече е различна, защото става доста инертен и там връщам настройката на Normal, за да спестя и малко гориво.

CarMarket.bg

А той си харчи. Средният заводски разход е 13,8 л/100 км, аз успях да стигна до 13,1 л/100 км, но с едно по-спокойно шофиране преди прибиране в София. Ако искате по-малко, може да заложите на 2,0-литровия дизел с 210 к.с., но това ще е престъпление срещу самия вас, ако направите този избор.

Ford Ranger Raptor трябва да бъде купен с новия 3,0-литров V6 бензин с две турбини, генериращ 292 к.с. и 491 Нм въртящ момент, които се предават към задните или четирите колела посредством 10-степенна трансмисия. Ускорява до 100 км/ч за 7,9 секунди, което си е сериозно за подобен род автомобил.

CarMarket.bg

А и изберете ли дизеловия мотор, ще се лишите от технология, която Ford Performance вгражда в суперавтомобила Ford GT40 и Focus ST. Говоря за анти-лаг системата. Тя „надува” двете турбини до 3 секунди, след като водачът вдигне крака си от педала на газта, което позволява по-бързо ускорение при излизане от завой например, когато водачът отново натисне педала. Тази система се активира, когато бъде избран режим Baja (на името на едно от най-тежките офроуд състезания) на задвижване. Може да изберете и един от четирите режима за звук на двигателя (Quiet, Normal, Sport и Baja), който се усилва в интериора през 10-те високоговорителя на аудио системата Bang & Olufsen.

CarMarket.bg

Просто всичко крещи: Бахааааааа. Включвам режима, същия за звука на двигателя и само задно предаване (имаме още 4H, 4L и 4A, както и два блокируеми диференциала отпред и отзад). Това активира и най-агресивната настройка на трансмисията (налягането в турбините също е предварително настроено за различните режими на задвижване), и екшънът може да започне. Признавам, не съм скачал, но пък тази машина дрифти на черен път като рали автомобил от Група N.

Единственото нещо, което изглежда способно да спре Raptor извън пътя, е размерът му. Това си е голяма машина, която просто не може да се провре през места, през които може да мини Suzuki Jimny например.

CarMarket.bg

Не казах нищо до момента за интериора, който е също толкова изненадващ. Защото не съм очаквал от един пикап да е толкова добре оборудван. Веднага изпъкват новите спортни седалки, за които Ford казва, че е черпил вдъхновение от изтребителите. Те са тапицирани в кожа и Алкантара. Имат подгрев, но не и вентилация, което в тези адски жеги си е проблем. Воланът е с оранжев централен маркер (останалите оранжевите акценти разчупват доста), а от него се правят настройки на амортисьорите, твърдостта на волана (три нива) и звука на двигателя.  Зад него са монтирани магнезиеви планки за смяна на предавките, в режим Baja ще ви трябват. Самите материали са неочаквани за пикап. По средата на таблото е 12-инчов вертикален дисплей на системата SYNC 4А (по нея все още има какво да се работи и желае) и безжични Android Auto и Apple CarPlay. Приборното табло е с диаметър 12,4 инча, прожектират се много интересни графики при стартиране на двигателя.

CarMarket.bg

За финал ще кажа, че Ranger Raptor предлага страховити офроуд качества и отличен интериор. Обичам дръзки автомобили, които разчупват днешните стереотипи. Изказах доста суперлативи по негов адрес, които не съм преувеличил. Но той си има и слаби черти, основно финансови. Започвам с разхода на бензин и приключвам с цената му от 157 200 лв. с ДДС. На мен ми звучи сериозна цифра, но сключените 65 договора за Raptor ме оборва. Както е казал родният мислител, кеф цена няма.

Технически характеристики

Ford Ranger Raptor

Размери

Дължина, мм: 5360

Широчина, мм: 1918

Височина, мм: 1926

Междуосие, мм: 3270

Тегло, кг: 2454

Двигател

Вид: V6, битурбо

Работен обем, куб. см: 2956

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 292 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 491 при 2300

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,9

Среден разход, л/100 км: 13,8

Вредни емисии СО2, г/км: 315

Бацова цена на модификацията, лв. с ДДС: 157 200

тест драйв Форд Рейнджър Раптор Форд Ford Ranger Raptor Ford