Tesla представи хуманоидния робот Optimus, ще струва под $20 000

Илон Мъск вярва, че продажбите на Optimus могат да започна след 3 до 5 години

Пламен Георгиев,
Tesla Optimus

Tesla / YouTube

О чакваното се случи: Tesla проведе AI Day 2022, по време на който бяха представени две версии на Optimus. Мъс вярва, че може да изкара робота на пазара за „под $20 000”.

В началото бе представен работещ прототип на хуманоидния робот. Той е наречен Bumble C (поредна препратка към Аутоботите и жълтото Camaro): първата версия, разработена с „части от рафтовете”. Той е основата за разработване на първия робот на Tesla с произведени от марката части.

На сцената Bumble C се разходи и помаха на публиката. Мъск показа няколко видеа, в които роботът извършва определени задачи в контролирана среда, като дори бе показан да извършва дейност в завода във Фримонт.

След това на сцената излезе първото поколение на Optimus. Причината той да е втори, е фактът, че все още не е готов да ходи. Илон Мъск обеща, че Optimus ще проходи през следващите няколко седмици. Но бе показан, защото прилича много на робота, който след години ще влезе в серийно производство.

Tesla / YouTube

Мъск подчерта, че тази версия е оборудвана с проектирани от Tesla механизми, батерия и електроника. Батерията е с капацитет 2,3 kWh, която би трябвало да е достатъчна за около ден работа. Както бе обявено миналата година още, роботът е оборудван със същия компютър като в автомобилите Tesla.

Това, върху което Илон Мъск наблегна, е, че Tesla работи по робот, който да може да се произвежда в големи обеми, а не както останалите хуманоидни упражнения, които сме виждали през годините. Нещо повече, Мъск вярва, че доставките на Optimus могат да започнат след 3 до 5 години.

Към момента Boston Dynamics, един от световните лидери в областта на роботиката, продава 4-кракакото „кучи” робот Spot (не хуманоид) за $75 000. Затова обещанието на Tesla за $20 000 за хуманоид изглежда повече от гръмко.

Но 5 години развоен процес е много дълъг срок, така че всичко е възможно. Да не забравяме, че през 2017 г. Tesla продаде само 50 000 коли, а тази година ще гони 2 млн.

Илон Мъск Tesla Optimus Tesla