Екипът, разработващ Autopilot, е прикрепен към Optimus

Хуманоидният робот на Tesla ще бъде представен в края на месеца

Пламен Георгиев,
Tesla Optimus 2

Tesla

М акар да носи името на великия Prime, желанието на Илон Мъск може да превърне Optimus в лидер на десептиконите, които да изскачат от всеки ъгъл на дома ни. Но това е далеч, далеч (ако въобще се случи) във времето. Сега на дневен ред е първо Илон Мъск да спази обещанието си, заради което той е „пришил” екипа, разработващ Autopilot към този, разработващ хуманоидния робот.

Досега Optimus е показван само във видео презентации, но на 30 септември той трябва да излезе на сцената редом до Мъск. Това е изключително важно за него, защото милиардерът обича да дава гръмки обещания, не малка част от които след това не изпълнява. Или поне не спазва сроковете за това.

Като пример може да дадем обещанието за 1 милион „роботаксита” до края на годината, което въобще няма да се случи. Вместо това целта бе променена към разширяване на програмата FSD (Full Self-Driving) Beta, която е много далеч от това да изпълнява роботизирана такси услуга към ден днешен.

Много клиенти стават нетърпеливи до точка, че подават съдебни искове срещу Tesla и обещанията й Autopilot и пакета FSD. Сега може тези искове дори може да се умножат, защото за Tesla роботът е от първостепенно значение, а екипът на Autopilot вече помага за Optimus.

Но Нанси Кук, професор по роботика в Университета на Аризона, смята, че Tesla трябва да покаже робот, който да извършва незаложени предварително в паметта му действия.

Ако той (Мъск) само изкара робота на разходка, или го накара да танцува, това вече е правено. Това не е толкова впечатляващо.”

И днес всеки автомобилен завод разчита на роботи, но целта на Optimus е да замени човешката сила в производството, като бъде натоварен с изпълнението на прости и повтарящи се задачи.

По-далечните планове предвиждат Optimus да влезе в дома ни, да ни готви, да се грижи за възрастни хора и т.н., но това към този момент все още изглежда като научна фантастика. Подчертаваме: към този момент.

Защото Мъск вече заяви, че бизнесът с роботи ще стане много по-важен от бизнеса с автомобили. Милиардерът дори допуска, че „Optimus ще бъде по-ценен от автомобила в дългосрочен план. Това ще преобърне цялата представа за икономиката.”

Tesla Tesla Optimus роботизирана ръка хуманоиден робот Илон Мъск