Илон Мъск иска да завладее икономиката с хуманоидния Optimus

Дали наистина се движим към кино сценарии, в които роботи управляват света ни?

Пламен Георгиев,
Tesla Optimus

, Tesla

Tesla Optimus

В семогъщият Optimus Prime е пречката пред десептиконите да превземат Земята. Илон Мъск обаче смята, че неговият Optimus е средството, с което да завладее Земята. Поне това става ясно от кратката презентация на хуманоидния робот Optimus, който Мъск показа на видео по време на Годишната среща на акционерите. Може да видите видеото (от 1,30 ч) най-долу.

Сега очакваме датата 30 септември, за да видим Optimus в пълния му блясък (буквално и преносно), а вероятно и в действие.

Всичко започна с миналагодишния „Tesla AI Day”, когато компанията представи суперкомпютъра Dojo и обяви, че работи по хуманоидния „Tesla Bot”.

„Tesla AI Day#2” трябваше да се проведе на 19 август, но бе изместен за 30 септември, защото Мъск загатна, че тогава Optimus може и да е работещ.

По време на Tesla Cyber Rodeo през април, Мъск дори заяви, че версия 1 на Optimus може да влезе в производство още през следващата година!

Това е изключително амбициозна цел за толкова амбициозен проект, според който хуманоидните роботи ще правят всичко, което хората не искат (или не могат) да правят.

През януари Мъск заяви, че развитието на робота е приоритетна цел пред всичко останало.

На последното събитие от тази седмица най-богатият човек в света заяви, че бизнесът с роботи ще стане много по-важен от бизнеса с автомобили:

Подозирам, че Optimus ще бъде по-ценен от автомобила в дългосрочен план. Това ще преобърне цялата представа за икономиката.”

Преди Мъск е казвал, че Optimus може да е решението за недостига на работна ръка и да преобърне икономиката със значително намаляване на разходите.

Първоначално роботът ще бъде програмиран да изпълнява прости и повтарящи се задачи, включително в производството на автомобили.

Tesla планира роботът да се подобрява с течение на времето и да може да изпълнява по-широк набор от задачи, които биха го направили полезен както за търговски, така и за потребителски приложения.

Източник на статията: electrek.co

Tesla Илон Мъск роботи хуманоидни роботи