Няма да има соларен автомобил за 25 000 евро

Германската компания Sono Motors се отказа да произвежда авангардната си кола, ще прави слънчеви панели

,
Sion Sono Motors

Sono Motors

Г ерманският стартъп Sono Motors се отказа да произвежда соларния си електрически автомобил Sion заради липса на финансиране.

Това е жалко - поне като технологии колата изглеждаше обещаващо, а и като цена - около 25 хиляди евро на старта. До края на миналото лято фирмата получи над 20 хиляди заявки, но това се оказа недостатъчно за старт на производство.

Голямата мечта на този етап го доведе до ръба на фалита. Така вместо автомобил, Sono ще прави слънчеви панели за други компании, се казва в изявление.

Фирмата стартира кампания в началото на декември, за да събере 100 милиона евро, като предложи на потенциалните купувачи отстъпка от 3000 евро за предварително поръчан автомобил. Направи прецентации в 13 европейски града, за да промотира творението си. Без успех явно.

Бяхме принудени да реагираме на продължаващата нестабилност на финансовия пазар и да рационализираме нашия бизнес“, каза съоснователят и главен изпълнителен директор Лорин Хан.

Главният оперативен директор Томас Хауш ще се оттегли, а 300 служители ще бъдат съкратени, се казва още в изявлението.

Sono е сред малкото стартиращи фирми, които се опитаха да направят коли, задвижвани отчасти от слънчева енергия. Като изключим някои луксозни изпълнения, никой не е достигнал до серийно производство досега.

Сред 23-те клиенти на компанията са Volkswagen, MAN, Scania и Mitsubishi.

Идеята бе електрическата кола да е с пробег до 305 км (от батерии на CATL - основен акционер във Valmet, в завода на който във Финландия трябваше да се строи), като слънчевите клетки могат да добавят средно 112 км на седмица.

Sion трябваше да предлага двупосочно зареждане. Слънчевите му клетки бяха 330, а батерията - с капацитет 30 кВ/ч. За да бъдат защитени, клетките са покрити с поликарбонат, който е лек и здрав същевременно. Електромоторът бе с мощност 107 к.с.

соларен автомобил соларни панели Sono Motors Sion