Соларният автомобил Sion закъса, основателите търсят финансиране

Те призоваха техните клиенти, потенциални такива и просто фенове да помогнат - кой с колкото може

,
Sion Sono Motors

Sono Motors

Sion на Sono Motors

Т ова не е добре. Компанията Sono Motors, за чийто проект Sion за 25 хиляди евро сме ви разказвали няколко пъти, бие аларма на официалния си сайт и в комуникационните канали, че соларната кола е под въпрос.

Причината е ясна - липса на пари. “Провалихме се в това да наберем достатъчно пари”, си казват основателите. Те не са успели да убедят големи инвеститори да застанат зад тях, а предизвикателства колкото искаш - инфлация, високи цени, енергийни проблеми…

Фирмата не иска да уволни 70 процента от персонала си - това била посветвана да направи.

Поради което Sono Motors набира средства - кой с колкото може да помогне. Ентусиастите се надяват, че ако успеят да наберат средства, ще изпълнят целите си за 2023-2024 г.

Sono Motors

За момента са направени над 21 хиляди резервации за авангардния автомобил, от които 3500 са платени на 100 процента на промоционалната цена от 23 хиляди евро. Целта е (все още) това да стане първият масов соларен електрически автомобил в света. Сега всеки, който подпомогне Sono, също ще получи отстъпка до 3000.

Производството трябва да стартира във втората половина на следващата година във Финландия - от партньора Valmet Automotive. Двете фирми искат да стигнат до продукция от 257 000 броя за седем години, считано от 2024 г.

Все пак Sono Motors казва, че няма да се предаде, ще се бори докрай за проекта си. Той представлява електрическата кола е с пробег до 305 км (от батерии на CATL - основен акционер във Valmet), като слънчевите клетки могат да добавят средно 112 км на седмица.

Идеята на Sion e да предлага двупосочно зареждане. Слънчевите му клетки са 330, а батерията е с капацитет 30 кВ/ч. За да бъдат защитени, клетките са покрити с поликарбонат, който е лек и здрав същевременно. Електромоторът е с мощност 107 к.с.

Sono Motors

набиране на средства финансиране Sion Sono Motors