Изкуствен интелект ще помогне и за поумняването на паркингите

Continental има нова идея по-практично и удобно паркиране

Мартин Дешев,
паркинг

iStock

П овечето автомобили прекарват преобладаващата част от своя живот паркирани. Намирането на паркомясто е едно от основните предизвикателства за шофьорите в градовете, като през годините е имало доста опити да се намери подходящо решение.

Continental е известна със своите гуми, но компанията всъщност разработва доста други технологии, свързани с транспорта и автомобилите. Една от тях се разработва заедно с партньора на компанията – Kopernikus Automotive, съобщава MotorTrend.

Технологията съдържа комбинация от наличните вече във все повече автомобили системи за поне частична автономност, заедно с малко допълнително оборудване и изкуствен интелект. Резултатът е платформа, която да направи традиционните паркинги доста по-умни.

Повечето нови автомобили вече имат възможност да ускоряват, спират и завиват сами. Това е достатъчно, за да могат и да се паркират сами. Особено, когато на помощ ще имат камери на паркинга и изкуствен интелект, който да ги насочва. За целта ще са поставени и QR кодове на различни места по паркинга, които ще са маркери за насочване на колите.

Концепцията на Continental ще изисква съдействие и от самите производители. Те ще трябва да позволят на системата да има достъп до тези функции, за да подаде команди към автомобила и той да може да ги следва, за да достигне до паркомястото. Идеята е шофьорът да оставя колата пред сградата и да активира функцията за паркиране през приложение. След това автомобилът и системата ще извършват паркирането сами.

Получаването на автомобила ще става по обратния ред. Шофьорът подава заявка през приложението и колата му излиза от паркинга сама. Друго предимство на такава система е, че ще може да се спести много място в паркингите, защото колите ще могат да спират значително по-близо една до друга.

Умните паркинги ще могат да представят и допълнителни услуги. Например зареждане на електромобили или пък измиването им. И двете услуги ще се извършват от роботи, което дава още възможности за увеличаване на доходите от паркингите. За сега технологията е във фаза на разработка, като ще не е готова за масово прилагане.

автомобили с нулеви емисии автомобили коли паркиране паркинг