Как да държите бюджета за автомобила под контрол

Автомобилът е удобство, но не трябва да ви разорява

Платена публикация
нов внос стари коли употребявани автомобили дилърство

iStock

П очти невъзможно е да си представим живота ни без автомобил. Той е голямо удобство, но и голям разход, ако погледнем от финансовата гледна точка. Не са редки случаите, в които спешен разход по автомобила “обръща” целия семеен бюджет.

Затова ще е полезно да разгледаме любимите си автомобили от гледна точка на парите, които даваме за тях и да проверим има ли как да намалим разходите без да правим компромис със сигурността.

Специалистите от Smile Credit разбират от финансиране. Сред техните съвети са:

Създаване на реалистичен бюджет за покупка и поддържане на автомобил; Редовни технически прегледи; Използване на автомобила за дълги пътувания

Всеки от тези съвети има своето логично финансово измерение. Ето подробностите:

Създайте си реалистичен бюджет за купуване на следващия си автомобил

Разходите за кола не трябва да надвишават 20% от доходите ви. В тази сума влизат застраховката, поддръжката, разходите за паркиране и вноските, ако ще купите колата с бърз кредит онлайн или с друг тип финансиране.

Не забравяйте, че стойността на автомобилите бързо се обезценява и автомобилът, който сте закупили нов миналата година, би струвал много по-малко днес, ако трябваше да го продадете.

Купете употребявано превозно средство с пари в брой

Пазарът на автомобили втора ръка в България е достатъчно добре развит, за да може да се намери подходяща кола за всеки бюджет. Често този вариант се предпочита от хора, които не държат на марки и престиж, а искат да са сигурни, че автомобилът ще им служи дълго.

Когато се насочите към автомобил втора ръка и намерите удачна сделка, можете много по-лесно да вземете бърз кредит онлайн и да се сдобиете за дни с желания автомобил.

Тегленето на кредит за нов автомобил би ви отнело повече време заради по-голямата сума и оформянето на документите за лизинг.

Поддържайте автомобила си в изрядно състояние

Точни както и с грижата за здравето, така и когато се грижите за здравето на автомобила си, важи правилото “Профилактиката е по-евтина от лечението”.

Водете колата си на редовни прегледи, не само на задължителния Годишен, но и преди всяко пътуване на дълго разстояние. Така, дори да изникне нещо за смяна, ще го хванете навреме и няма да рискувате да останете без динамо на прохода “Шипка” например.

Изберете градския транспорт

В големите градове е много по-изгодно да се пътува с градски транспорт, отколкото с личния автомобил. И не говорим само за финасновата страна, но ни за спестеното време в задръстванията и търсене на паркинг. Няма да споменаваме евентуални глоби или пък щетите, които колата ви може да претърпи на паркинг от неопитни шофьори.

Smile credit бързи кредити