Не си плащате вноски по лизинга - колата си тръгва сама

Ford патентова технологии за изкуствен интелект в превозните средства

Ford BlueCruise автопилот

Ford

С развитието на софтуера и актуализациите, които се получават “по въздуха”, в бъдеще ще виждаме какво ли не в новите коли. Това води и до автономното управление, което се развива от всички компании - къде с по-бавни, къде с по-бързи стъпки.

Ford не прави изключение. За това съдим и по наскоро публикуван патент, технологиите за който служат най-вече за това колата да препупреждава, ограничава и “наказва” собственика, ако не си плаща кредита или лизинга. Може да си тръгне и "сама", информира The Drive.

В партидата се казва, че патентът е за “Системи и методи за отнемане на превозно средство“.

Като начало автомобилът ще може да лимитира зоната, където ви е позволено да го управлявате, докато се издължите. Ако и това не помага, Ford казва, че може да нареди на аудиосистемата “да издава непрекъснат и неприятен звук всеки път, когато водачът е зад волана”. Или да деактивира други ключови функции, като климатик и т.н.

Всичко води до това банката да открие и “сложи ръка” на вашия автомобил. Ако нищо от горното не свърши работа, колите с автономно управление от ниво 4 нагоре ще могат просто да бъдат “привикани” на паркинг на банката, докато траят законните процедури. Да си тръгнат просто така.

Но това не е всичко. Все ще има и “полезни” за собственика функции. В патента се казва, че технологията ще ви помага в извънредни ситуации. Ако системите в колата решат, че имате физически проблем (топлинен удар например), те ще ви извикат линейка.

Чудесии като тази повдигат обаче етични въпроси, както и за последствията, ако се злоупотребява с тях. Бъдещето ще покаже докъде ще стигнем с изкуствения интелект в колите.

патенти изкуствен интелект лизинг на електромобили автономно управление автономни автомобили Ford