Hyundai и Kia направиха робот за зареждане на електромобили (видео)

Изглежда като глезотия, но върши прекрасна работа най-малко на хората с трудности в придвижването

Hyundai Charging Robot

Hyundai

К олкото и парадоксално да звучи, технологиите плашат много хора, когато дойде реч за покупката на електромобил. Ясно е, че го има въпросът “какво правя, ако насред път ми падне батерията”, но също така не малко потребители се плашат от самото зареждане.

Има популярни видеа с е-коли на редови бензиностанции, мъчещи се да пъхнат някъде пистолета.

Също така, нека си признаем, че живеем във времена, в които все повече свикваме всичко да ни е “смляно” и поднесено на тепсия. Щото времето е пари.

Може би водени от горните фактори, в Hyundai Motor Group (разбирай и Кia) направиха робот за зареждане (ACR) за електрически коли. Във видеото можете да се убедите в неговите възможности.

Hyundai

ACR е робот с една “ръка”, способен да включи кабел в порта за зареждане на EV и да го премахне отново, след като процесът е приключил. Това е продължение на CGI версията, пусната от групата през юли миналата година.

Виждате как Hyundai Ionic 6 паркира автономно в отделение за зареждане на EV. След като автомобилът е неподвижен, ACR комуникира с него, за да отвори порта, изчислявайки точното местоположение и ъгъл чрез камера, монтирана вътре.

След това роботът взима зарядното устройство и го закрепва където трябва. След като процесът приключи, помощникът премахва зарядното, връща го на правилното място и затваря капака на порта.

Като на бензиностанция, когато влезете от колата и дойде служителят да ви напълни резервоара. Е, почти.

ACR ще помогне да направим зареждането на EV по-лесно и по-удобно, особено в тъмна среда. Това също така ще подобри достъпността, особено за хора с ограничено придвижване, тъй като кабелите за зареждане стават по-дебели и по-тежки, за да се даде възможност за високоскоростно зареждане, коментира Донг Джин Хюн, ръководител на лабораторията по роботика, Hyundai Motor Group. -

Ние ще продължим да развиваме ACR за повишена безопасност и повече удобство, така че всички клиенти на EV скоро да могат да се възползват от използването му на зарядни станции.“

Kia

Горното казва нещо, което пропуснахме в свободните съчинения в увода. Трябва да мислим и за хората в неравностойно положение. За тях роботът е просто прекрасна възможност, ако за останалите е глезотия.

Robotics Lab на групата е взела предвид различни аспекти при разработването на ACR, като местоположението на паркинга на превозното средство, формата на порта за зареждане, времето, потенциалните препятствия и теглото на кабела за зареждане.

За да може робот да закрепи надеждно зарядното устройство към порта, е необходим софтуер, който може едновременно да изчислява тези променливи. За тази цел компанията разработи алгоритъм, който прилага базирана на 3D камера с AI технология. А технологията за управление от следващо поколение, базирана на това приложение, позволява на роботите да боравят точно с тежки зарядни устройства.

Също така роботът е водоустойчив и прахоустойчив, неговата производителност е значително подобрена, така че да може да работи стабилно дори в екстремни условия.

Освен това инженерите са инсталирали предпазен стълб с вграден лазерен сензор, за да предотвратят възможни злополуки, като му позволяват да открива неподвижни и движещи се препятствия.

ACR ще бъде показан на щанда на Hyundai Motor по време на изложението за мобилност в Сеул (31 март - 9 април).

Hyundai Hyundai Kia Kia зареждане роботизирана ръка роботи