Ford ще предлага дигитален рег. номер. Възможно ли е да замени обикновените табели

Идва ли краят на загрозяващите правоъгълници

Мартин Дешев,
регистрационен номер

iStock

Р егистрационните номера на автомобилите от години са неразделна част от тях. На фона на множеството дигитални технологии, с които разполагат модерните автомобили, регистрационните табели си остават все така аналогови.

За едни те загрозяват ненужно автомобилите, особено отпред. Това често е голям проблем за екзотиките, чийто дизайн рядко предвижда място за табела.

За съжаление, регулаторите засега не искат да ги премахват и държат всяко превозно средство да има ясни отличителни знаци. Ford обаче ще опита на направи плавна стъпка към дигиталния свят, съобщава Autoblog. В САЩ компанията ще предлага услугата RPlate – дигитален регистрационен номер.

Клиентът ще може да си поръча e-Ink дисплей, който Ford да монтира вместо задния номер. Табелата ще струва 599 долара плюс 75 долара на година за модела с батерия. Версията, която се свързва с електрониката на автомобила, ще е 749 долара плюс 95 долара на година. Тя е насочена към фирмите, докато крайните клиенти ще могат да използват първата. Батерията осигурява 5 години работа.

Предимствата са по-лесна смяна на регистрацията, възможност за персонализиране на зоните под и над номера, както и различни дизайни. Няма да е нужно да се слагат и задължителните годишни стикери за валидна регистрация, а това ще се изобразява дигитално и подновяването на регистрацията може да е автоматично.

Други бонуси от дигиталната табела са вграден GPS, известия в реално време, ако колата бива преместена, проследяване, ако е открадната, реално отчитане на километрите. Има и опция за изписване на персонализирани съобщения, а освен това в нея ще може да се внедри и виртуален портфейл за плащане на паркинги и тол такси.

Следващата стъпка би било внедряване на чип в колите, който да може да бъде засичан и разчитан от сензори. Така ще се елиминира и рискът от използване на фалшиви номера. Тогава регистрационните табели биха могли да отпаднат напълно. Чисто технически това е възможно и сега, но очаквано в обозримо бъдеще законодателите предпочитат по-традиционните методи за идентификация на автомобила.

регистрационен номер автомобили коли