Внимание, КАТ ще отнема повече контролни точки при нарушения

В портала за обществено обсъждане е качен проектът, с който органите на реда искат да направят промени с цел превенция срещу войната по пътищата

МВР полицейски коли полиция

iStock

П ървото изречение от предвижданите промени по Наредба № Iз-2539 от 17 декември 2012 г. е дълго точно 10 реда, един абзац. В тези редове е описано, че тази наредба регулира реда, условията и размера на контролните точки, които се отнемат при установяване на нарушение на пътя. Дословно може да го прочетете на сайта www.strategy.bg, където се качват проекторешенията за обществено обсъждане.

Както сами виждате, въпросната наредба е от 2012 г., а настъпилите промени по чл. 174 от ЗДвП (Закон за движение по пътищата) налага промени в съответната наредба. Предложени са група от нарушения, за които до този момент не са отнемани контролни точки, както е и завишен размерът на отнеманите точки за определени нарушения.

Сред най-опасните нарушения на пътя е шофирането след употреба на алкохол. Тези случаи застрашават в огромна степен живота на участниците в движението. Затова се предвижда увеличаване на броя отнетите точки при установяване, че водачът шофира със съдържание на алкохол в кръвта между 0,5 и 0,8 промила – 8 точки. Ако съдържанието е в диапазони 0,8 – 1,2 промила ще се отнемат 12 точки. Ако нарушителят бъде хванат повторно да шофира пил, отнетите точки ще са 20, а не 15.

Ако нарушителят откаже да му бъде взета проба с дрегер или кръвна проба, КАТ директно ще отнема 15 точки, с 3 повече спрямо сегашните 12.

Въвежда се нов пункт за отнемане на контролни точки – за движение в аварийната лента на магистрали – 10 точки. Завишава се броят на отнеманите точки за движение в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път от 10 на 15 точки.

За повторно нарушение по тези два пункта се предлага отнемане на 20 точки.

За неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, новото предложение предвижда увеличаване броя на отнетите контролни точки на 13 (от 10).

За нарушение на правилата за преминаване през железопътен прелез се увеличават отнеманите точки от 5 на 10, тъй като това е умишлено нарушение с много висока степен на опасност.

За накрая оставаме превишената скорост, на която статистиката пришива 30% от всички смъртни случаи на пътя. В тази връзка се завишава броят на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/ч.

Запазва се размерът на отнеманите точки по две нарушения: 8 точки за регистрационните номера, които не са поставени на определените места, 10 точки за управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер -10 точки.

контролни точки Закон за движение по пътищата полиция КАТ