BMW започва да вгражда Android Automotive OS в моделите си

Влиянието на Google в BMW продължава да се разраства, след като баварците използваха Automobil-Elektronik Kongress, за да обявят новината.

BMW 7 Series

BMW

BMW 7-Series

А втомобилите отдавна не са това, което бяха преди десетилетия: двигател, ходова част, ABS и ESP. Днес автомобилът е огромно мобилно устройство, а успехът на даден модел или производител зависят в голяма степен именно от технологичния му потенциал за предоставяне на всевъзможни услуги, много по-различни от тези, свързани единствено с движението. Затова технологичната надпревара в тази посока е особено ясно изразена.

По време на Automobil-Elektronik Kongress стана ясно, макар и без някакви подробности, че BMW ще започне да внедрява Android Automotive OS в определени модели в гамата си като „втори технологичен подход успоредно с базираната на Linux версия” на BMW Operating System 8.

Макар да не бяха разпространени снимки на тяхната версия на Android Automotive OS, компанията заяви, че „различни софтуерни платформи позволяват на инфотейнмънт системата да се конфигурира индивидуално”.

Стефан Дурах, човекът в BMW, отговорен за тази сфера от технологичното развитие на баварците, коментира:

Интегрираме най-добрите аспекти от всички светове – които може да се наши собствени разработки, Open Source или търговски софтуерни продукти, в зависимост от това как изглеждат специфичните решения.”

Той иска „клиентите на марката винаги да се радват на уникално, персонализирано дигитално изживяване в своя автомобил”

Макар това да са общи приказки, Google определя Android Automotive OS като отворен и персонализируем софтуер, който може да се пригоди за използване от автомобилни инфотейнмънт системи.

Използвайки същата база данни от кодове като Android телефоните и таблетите, системата вероятно ще предлага познати приложения като Google Maps и Google Assistant, както и приложения на трети страни. Няма да чакаме дълго, за да разберем подробностите, тъй като първите модели с Android Automotive OS в BMW ще се появят през март 2023 г.

BMW не е първият производител, който ще внедри Android Automotive OS, тъй като вече редица модели на GM, Polestar и Volvo го предлагат.

Android Automotive OS Google технологии BMW