Apple CarPlay отвръща на удара на Android Auto

Следващото поколение на CarPlay ще дава възможност за персонализиране на повече от един дисплей в автомобила

Apple CarPlay

, Apple

Apple CarPlay

Apple има големи планове за следващото поколение CarPlay, които идват на фона на скорошното съобщение от Google за подобрения по Android Auto.

Новината бе съобщена по време на Worldwide Developers Conference (WWDC) на Apple. Пълните подробности за актуализираната система Apple CarPlay предстои да бъдат оповестени, но определено потенциалът изглежда многообещаващ. Излизайки извън централния инфоразвлекателен екран, Apple обещава CarPlay функционалност за дигиталното приборно табло, която може да обхваща всичко: от скорост до ниво на горивото. Дисплеите може да бъдат персонализирани с различни дизайни, цветове и уиджети, които могат да добавят информация като прогноза за времето и музикална информация.

И това не е всичко. Apple CarPlay ще дава възможност на водача и пътниците да контролират настройките на климатичната система, подгрева на седалките, функциите на радиото и др. Ще има и различни уиджети, като интерфейсът ще продължи да е огледален на този на iPhone.

Новината за CarPlay дойде на фона на информация за iOS 16 (ще я има и на български вече).

За момента не е ясно дали пълната функционалност на CarPlay ще се предлага масово за всички модели, макар видеото на Apple да включваше логата на няколко известни автомобилни производители, сред които Porsche, Jaguar, Acura, Volvo, Nissan, Ford и др.

Apple казва, че съобщенията за съвместимите автомобили ще започнат в края на 2023 г.

В момента няколко компании бяха принудени (от кризата с чипове) да премахнат част от технологичните джаджи, включително BMW, който временно не предлага CarPlay и Android Auto функционалностите от гамата си.

технологии Apple CarPlay