AI помага на Maserati в дизайна на коли

Но не очаквайте да замени реалните хора

Мартин Дешев,
maserati mcxtrema

, Maserati

Maserati MCXtrema

М ного се говори за навлизането на изкуствения интелект (AI) във всички аспекти на живота ни. Сред тях е и разработката и дизайна на автомобили, като Maserati вече използва технологията, съобщава The Drive.

Това обаче изобщо не означава, че компанията смята да замени реалните си служители. Напротив, тя вижда AI като инструмент, който да помага на хората, а не да ги замени.

„С помощта на AI мога да направя дизайна на 50 „мазератита“ докато си пия еспресото с вас. Ключът сега е да разберем накъде иска да тръгне Maserati с технологията и каква е историята“, коментира Клаус Бусе, главен дизайнер на компанията в интервю за The Drive.

„В момента AI не вижда бъдещето. Той е просто огледало на това, което е намерил в интернет. Той е отражение на всички неща, които са били създадени досега и добавя известна степен вероятност, че може да измисли неща, които да ми харесат“, казва Бусе.

Maserati вече е използвала AI в разработката на коли. MCXtrema е създадена за около 8 седмици именно, защото такива технологии са помагали в разработката.

„Да, използваме AI за определени инструменти, но не смятам, че AI е решението на всичко. Това е просто още един инструмент, който както други техники в дизайна на автомобили, изисква екстремно ниво на саморегулация“, казва Бусе.

Философията на Maserati не е да пресъздава старото, а да чества миналото си чрез иновации. Затова компанията смело приема нови технологии и методи. Затова и AI може да бъде само помощник, но не и да създава изцяло нови идеи, които да са на нивото, на което компанията ги изисква.

коли автомобили изкуствен интелект Maserati